Mornarički nuklearni inženjer optužen za prodaju informacija

VAŠINGTON – Nuklearni inženjer mornarice SAD sa pristupom vojnim tajnama optužen je za pokušaj prenošenja informacije o dizajnu američkih podmornica na nuklearni pogon nekome za koga je mislio da je predstavnik strane vlade, ali se ispostavilo da je tajni agent FBI-a, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD.

U krivičnoj prijavi u kojoj su detaljno opisane optužbe u vezi sa špijunažom protiv Džonatana Tobea, vlada je rekla da je prodao informacije u poslednjih godinu dana kontaktu za koji veruje da predstavlja stranu vladu, piše AP.

Tobe (42) je uhapšen u subotu u Zapadnoj Virdžiniji zajedno sa svojom suprugom Dajanom (45), nakon što je postavio izmenjivu memorijsku karticu na unapred dogovorenom mestu, navodi se u prijavi.

Tužioci kažu da je šema započela u aprilu 2020. godine kada je Džonatan Tobe poslao paket stranoj vladi koji sadrži objašnjenje šta bi mogao da pruži od informacija i uputstva kako da se nastavi tajna komunikacija.

On je zatim počeo da komunicira sa prikrivenim agentom i složio se da prodaje informacije za hiljade dolara u kriptovaluti, navodi se u tužbi u kojoj se pominje kršenje Zakona o atomskoj energiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar