Morvjecki: Najmanje 3,5 milijardi evra za naoružanje za Ukrajinu

KIJEV/MOSKVA – Sredstva Evropskog mirovnog fonda, koja se koriste za finansiranje naoružanja za Ukrajinu, iznosiće u narednim godinama najmanje 3,5 milijardi evra, izjavio je danas poljski premijer Mateuš Moravijecki na samitu lidera zemalja članica Evropske Unije u Briselu.

„Kompenzacija Poljske od objekata za prenos oružja Ukrajini iznosiće oko 300 miliona evra sledećeg meseca, i između 500.000 i jednog miliona era u narednim mesecima“, rekao je Moravijecki, prenosi Rojters.

Ranije ove sedmice on je najavio da će Poljska tražiti dodatnih 240 miliona evra sredstava EU za refinansiranje vojnih nabavki za Ukrajinu.

„Poljska je već dobila oko 42 miliona evra za refinansiranje kupovine oružja za Ukrajinu“, istakao je Moravjecki.

AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR Entoni Blinken smatra da će Kijev povratiti svoju teritoriju, uz kombinaciju vojne akcije i diplomatije.

„Mislim da će se Ukrajinci boriti za deo teritorije svoje zemlje na bojnom polju, a možda će odlučiti da povrate neke delove svoje teritorije na drugi način“, rekao je Blinken, prenosi Kijev independent.

VRŠILAC DUŽNOSTI šefa samoproglašene DNR Denis Pušilin izjavio je da Zapad, posebno SAD, podstiče Ukrajinu da započne kontraofanzivu.

„Potrebne su pobede, potrebno je neko opravdanje, zašto se u Ukrajinu ulivaju ogromna sredstva, kako finansijska, tako i logistička “, rekao je Pušilin, prenose RIA Novosti.

On je dodao da Kijev prebacuje dodatne rezerve i vojnu opremu na liniju dodira.

KANCELARIJA UJEDINJENIH NACIJA ZA LJUDSKA PRAVA (OHĆR) saopštila je danas da su njeni istražitelji potvrdili postojanje više hiljada ubijenih ili ranjenih civila od avgusta prošle do februara ove godine tokom ruskog napada na Ukrajinu.

Utvrđeno je da je najmanje 5.987 civila ubijeno ili ranjeno između 1. avgusta 2022. i 31. januara 2023. i da je ovaj broj verovatno značajno manji od realnog jer pokriva samo slučajeve koje su istražitelji mogli da provere, preneo je Rojters.

IZVEŠTAJ Kancelarije Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHĆR) o ratu o Ukrajini pokazuje da su obe zaraćene strane, Rusija i Ukrajina, ubijale ratne zarobljenike druge strane po skraćenom postupku.

Na taj način je ubijeno oko 40 ratnih zarobljenika.

OHĆR je zabeležio i slučajeve kada su ratni zarobljenici mučeni ili korišćeni kao živi štitovi, prenosi Gardijan.

Izveštaj se, između ostalog, zasniva na razgovorima sa 400 ratnih zarobljenika, 200 ruskih i 200 ukrajinskih.

VAZDUŠNE SNAGE nordijskih zemalja, Švedske, Norveške, Finske i Danske formiraće zajedničku odbranu vazdušnog prostora i tako reagovati na „rastuću pretnju“ koju za njih predstavlja Rusija.

Komandanti vazdušnih snaga ove četiri zemlje su potpisale deklaraciju o nameri da njihovi borbeni avioni budu deo zajedničke nordijske vazdušne flote, prenosi Gardijan.

PREDSEDNIK UKRAJINE Volodimir Zelenski se danas susreo sa delegacijom Svetske banke (SB), koju je predvodila potpredsednica SB za Evropu i Srednju Aziju Ana Bjerde.

Učesnici ovog sastanka su razgovarali o projektima obnove Ukrajine u koordinaciji sa Svetskom bankom, prenosi Kijev independent.

Radi se, pre svega, o projektima obnove saobraćajne i energetske infrastrukture Ukrajine, ali i o obnovi zdravstva.

Kijevski ekonomski univerzitet procenjuje da šteta koja je nastala Ukrajini tokom prve godine rata sa Rusijom iznosi 143,8 milijardi dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar