Moskva na udaru kritika zbog priznavanja pašoša ukrajinskih republika

Nemačka i Francuska kritikovale su danas odluku Rusije da privremeno prizna pasoše samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR), prenose agencije.

Nemačka je odluku Rusije nazvala „neprihvatljivom“, dok Francuska ocenjuje da to nije u duhu sporazuma iz Minska.

„Priznavanje pasoša samoproglašenih republika Luganjska i Donjecka podriva jedinstvo Ukrajine. To direktno protivreči svemu što je u Minsku (mirovnim sporazumom) dogovoreno i zato je neprihvatljivo,“ izjavio je portparol nemačke kanceklarke Štefan Zajbert.

„Verujemo da su obe strane koje su potpisale mirovni sporazum, i Moskva i Kijev, suštinski zainteresovane za primenu tog sporazuma kako bi Ukrajina povratila pun suverenitet“, dodao je on.

AFP podseća da su vlasti u oblastima pod kontrolom proruskih snaga pre oko godinu dana počele da izdaju dokumenta veoma slična ruskim pasošima sa dvoglavim orlom na crvenoj pozadini.

Rusija je u subotu priznala te pasoše i ostala dokumneta, što je zvanični Kijev nazvao provokacijom.

„Francuska žali zbog ove odluke,“ poručuju iz Pariza, koji očekuje da se Moskva fokusira na uticaj koji ima nad proruskim snagama u Ukrajini kako bi osigurala primenu mirovnog sporazuma.

„To je jedini način da se osigura trajno rešenje za krizu u Ukrajini,“ dodaje se u saopštenju francuskog MInistarstva spoljnih poslova.

Kako AFP navodi, predsednik Rusije Vladimir Putin doneo je u subotu dekret kojim se prihvataju pasoši proruskih snaga, i koji se opisuje kao „privremeno“ dok se ne pronađe „političko rešenje“ na osnovu mirovnog sporazuma iz Minska potpisanog u februaru 2015.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

moskvapasoš
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • goran manic

    To zaista nije u redu! Zašto Rusija traži pasoše sopstvenim državljanima?