Moskva o ideji kongresmena da ne priznaju Putina posle 2024.

MOSKVA – Kremlj je danas nazvao „apsurdnom“ ideju koju su predložili američki kongresmeni da prestanu da priznaju Vladimira Putina (69) kao predsednika Rusije ukoliko bude na toj funkciji i posle 2024. godine, dodajući da se Vašington meša u ruska unutrašnja pitanja.

Putinov predsednički mandat se završava 2024. godine i on može, prema ustavnim amandmanima, još dva puta da se kandiduje za predsednika.

Prema ranijim ustavnim ograničenjima, njemu bi bilo zabranjeno da se ponovo kandiduje, preneo je Rojters.

U rezoluciji, koju su predložila dvojica američkih kongresmena, navodi se da su amandmani nelegitimni i da će svaki pokušaj Putina da ostane na funkciji posle maja 2024. godine „zahtevati od SAD da ne priznaju njegovu funkciju“, izjavio je kongresmen Stiv Koen, jedan od potpisnika rezolucije.

„Svaki put kada pomislimo da ne može biti apsurdnije, agresivnije, neprijateljskije ili nekonstruktivnije, a dolazi sa druge strane okeana, svaki put pogrešimo. Ovo je savršena demonstracija ne samo Rusiji već svim zemaljama sveta da se SAD zvanično mešaju u unutrašnja pitanja drugih zemalja“, rekao je portparol Kremlja Dmitri Peskov.

Peskov je rekao da je na Rusima da odaberu svog predsednika i da će se ruski poslanici najverovatnije „osvetiti za ovaj čin“.

Putin, koji je predsednik ili premijer Rusije od početka veka, nije rekao da li planira da se kandiduje 2024. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar