Moskva tvrdi da se u Ukrajini razvijalo biolosko oruzje

MOSKVA – Dokumenti, koje je ruska strana dobila od zaposlenih u ukrajinskim biološkim laboratorijama, potvrđuju da su se komponente biološkog oružja razvijale u Ukrajini u neposrednoj blizini Rusije, izjavio danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

„Dobijeni dokumenti potvrđuju da je razvoj komponenti biološkog oružja vršen u ukrajinskim biološkim laboratorijama, u neposrednoj blizini ruske teritorije“, rekao je Konašenkov, a preneo „Sputnjik“.

Prema njegovim rečima, Kijev je hitno zataškao tragove vojno-biološkog programa koji se sprovodi u Ukrajini i koje finansira Pentagon.

Kako je objasnio, Ministarstvo odbrane Rusije će predstaviti analizu dokumenata o programu stvaranja komponenti za biološko oružje u Ukrajini.

„Ubrzo ćemo predstaviti rezultate analize dobijenih dokumenata. Deo njih su, pre svega, sugestija Ministarstva zdravlja Ukrajine o uništavanju patogena i akti uništavanja u poltavskoj i harkovskoj biolaboratoriji“, dodao je Konašenkov.

Na dan početka vojne operacije Rusije u Ukrajini su uspesano uništeni posebno opasni patogeni koji izazivaju kugu, koleru i druge smrtonosne bolesti, rekao je predstavnik ruskog vojnog resora.

„Dokumente sada analiziraju ruski vojni stručnjaci za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu“, dodao je Konašenkov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar