Moskva zabrinuta zbog plana Severne Koreje da lansira satelit

Moskva je veoma zabrinuta zbog namere Severne Koreje da lansira posmatrački satelit, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
„Pozivamo Severnu Koreju da ozbiljno razmisli o posledicama otvorenog suprotstavljanja medjunarodnoj zajednici i da realno proceni ukupnu cenu takvih kratkovidih poteza“, navodi se u saopštenju, prenosi agencija TASS.

Najava Pjongjanga da će kasnije ovog meseca lansirati raketu koja će nositi satelit „izaziva duboku zabrinutost“, saopštilo je rusko ministarstvo.

„Moramo da kažemo da Severa Koreja, namerom da opet prekrši zahteve Saveta bezbednosti UN, pokazuje prkosno nepoštovanje opšte priznatih pravila medjunarodnog prava“, dodaje se u saopštenju.

Severna Koreja je u utorak objavila planove za lansiranje posmatračkog satelita, što bi moglo da izazove negativne reakcije medjunarodne javnosti pošto severnokorejske raketne probe UN i više zemalja smatraju maskom za testiranje raketa dugog dometa.

SAD su zapretile da će uvesti nove i strože sankcije Severnoj Koreji ukoliko lansira posmatrački satelit, a Japan je saopštio da će uništiti severnokorejsku raketu ako bude pretila njegovoj teritoriji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Louis Krstic

    Prkosni su uvek rušili čovekom uspostavljene norme i poretke. Na kratkim stazama to je izgledalo i delovalo opasno, međutim, na dugim, to je uvek bilo rušenje kratkovidosti, pa čak kada je onaj koji je rušio i sam bio kratkovid. Da nije prkosnih ili inatnih, razvitak svesti čovečanstva bi odavna zaribao. Nismo kadri videti da sam život ima svoje metode i načine da, koristeći čak i naše slabosti, učini dugoročno dobro za sve nas.

  • milovan

    Ja razumijem da treba kažnjavati kada izađe iz međunarodnog prava i uputstva UN-a. Ali treba biti za sve isto! Da li i Americi uvode sankcije kada ruši međunarodno pravo? Normalno, NE. I otkuda sada pravo UN-a da traži da netko poštuje njihove direktive. I ne treba Sjeverna Koreja da sluša plaćenike iz UN. Ili za sve isto, ili nikako. Ja sam za pravdu i pravo, ali ne ovakvo. Tko je jači, taj je u pravu.