Mosul: Snajperima na džihadiste koji se kriju iza civila

Iračke snage rasporedile su snajperiste da gađaju džihadiste koji koriste civile kao ljudski štit u Mosulu, dok traje istraga o vazdušnim napadima koji su navodno usmrtili ogroman broj stanovnika, saopštila je vojska Iraka.

Na stotine hiljada civila još je zarobljeno u Mosulu, između napredujućih snaga Iraka i džihadista Islamske države koje pokušavaju da poraze.

Zvaničnici Iraka i očevici saopštili su da su vazdušni napadi usmrtili civile u mosulskom kvartu Al Džadida u proteklim danima, ali da broj žrtava, između desetina i stotina ljudi, ne može da bude potvrđen, prenosi AFP.

„ID počela je da koristi civile kao ljudski štit i mi pokušavamo da ih pogodimo sa… snajperima i eliminišemo ih“, rekao je portparol Udružene operativne komande brigadir general Jahja Rasul.

Snage Iraka oslanjaju se na „lako i srednje lako oružje, među kojima snajpere, da ubiju članove Daeša (arapski naziv za ID) koji su negde među civilima“, rekao je Rasul.

Ipak, kako se navodi, iračke snage takođe su često ispaljivale i projektila iz minobacača i rakete u toku bitke za zauzimanje zapadnog Mosula- oružje koje predstavlja mnogo veću opasnost za stanovnike područja zahvaćenih borbom.

Kako agencija prenosi, Rasul je optužio ID da okuplja civilje i zatim diže u vazduh vozila sa eksplozivima postavljena u blizini kako bi izgledalo da „iračke snage ubijaju nedužne civile“.

Rojters je juče preneo da je vojska SAD priznala da su vazdušni napadi po nalogu snaga bezbednosti Iraka na zapadni deo grada Mosula usmrtili na desetine civila kao što je ranije navedeno.

Centralna komanda američke vojske navela je u saopštenju da je te navode shvatila ozbiljno i da je otvorila istragu „da bi utvrdila činjenice u vezi sa tim vazdušnim napadom i validnost navoda o civilnim žrtvama“.

Kako je Rojters ranije preneo, Ujedinjene nacije su izrazile duboku zabrinutost zbog izveštaja koji su pokazali da je bitka za Mosul dovela do ogromnog broja civilnih žrtava.

„Mi smo zapanjeni tragičnim gubicima života“, izjavila je koordinator humanitarnih akcija za Irak Lisa Grande.

Lokalni zvaničnici i stanovnici saopštili su u četvrtak da je na desetine osoba ostalo zakopano u ruševinama zgrada nakon niza vazdušnih napada usmerenih protiv IS i ogromne eksplozije koja je nakon toga usledila, a tela se još izvlače iz ruševina.

Kako prenosi AP, pozivajući se na tvrdnjame iračkih zvaničnika, početkom ovog meseca bilo je najmanje 220 civilnih žrtava kao kolateralna šteta napada koalicije.

Snage vlade Iraka zaustavile su juče borbu za ponovno zauzimanje zapadnog Mosula od Islamske države zbog visoke stope civilnih žrtava, saopštio je portparol bezbednosnih snaga te zemlje.

„Skorašnja visoka stopa smrtnosti civila u Starom gradu primorala nas je da zaustavimo operacije i napravimo reviziju planova. Vreme je da napravimo nove planove i taktike ofanzive. Neće biti borbenih operacija“, rekao je portparol Federalne policije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

džihadistaMosulsnajper
Komentari (0)
Dodaj komentar