Mrkić povodom 100 godina KP Kine: Kina sama odlučuje o svojoj sudbini

Član Nacionalnog saveta za Rusiju i Kinu, bivši šef srpske diplomatije Ivan Mrkić ocenio je da je „nezavisna, ujedinjena i samosvesna Kina nastala pod vodjstvom Komunističke partije Kine i Mao Cedunga oktobra 1949“ i da „od tada Kina sama odlučuje o svojoj sudbini“.

U autorskom tekstu za Kinesku medijsku grupu (CMG), povodom stogodišnjice osnivanja KP Kine, Mrkić je naveo da sama kineska stvarnost danas pruža odgovor na pitanje šta suštinski predstavlja socijalizam sa kineskim karakteristikama, dodavši da se, kada se govori o tome, često previdja enormni razvitak privatne svojine i njeno nesputano, ali usmereno snaženje i svojevrsni suživot sa državnom svojinom.

Pritom Kina se na svetskoj privrednoj sceni ponaša potpuno u skladu s medjunarodnim propisima, na čije stvaranje nije uticala. Tim više ohrabruje vest da će trgovinski pregovori SAD i Kine ponovo biti otvoreni, jer se danas samo za stolom predstavnika država mogu rešavati teški problemi, ukazao je Mrkić.

Govoreći o Kini i njenom specifičnom sistemu upravljanja, Mrkić je posebno izdvojio gotovo stoprocentno opismenjavanje stanovništva, sveobuhvatno zdravstveno osiguranje, nisku nezaposlenost, rast plata, iskorenjivanje siromaštva, jačanje srednje klase, dodavši da je „jasno da se radi o zemlji čije rukovodstvo planira, pažljivo promišlja i veoma odgovorno usvaja odluke koje su od značaja za Kinu, ali i za čitav svet“.

Navodeći da novi petogodišnji plan do 2025. forsira oslanjanje na sopstvene snage, uz nastavak sve obimnije trgovinske i privredne saradnje sa zemljama koje to žele, Mrkić je istakao da „Kina ostaje širom otvorena za svet kojem je spremna da doprinosi raznoraznim aktivnostima i sredstvima“ i da „Velika ideja o ‘Pojasu i putu’ “ dobija sve više pristalica, jer podrazumeva obostranu korist.

„Može se reći da u svetu ne postoji jedinstvena formula ili opšteprihvaćena instrukcija o pravcima razvoja zemalja. Svako treba samostalno da odredi svoj put razvoja… Zato treba podržavati samostalnost odlučivanja svih država, subjekata medjunarodnih odnosa i suprotstaviti se mešanju u unutrašnje poslove. Razume se, uz puno uvažavanje onih civilizacijskih dostignuća o kojima nema spora“, zaključio je Mrkić u autorskom tekstu povom 100 ogdina od osnivanja KP Kine, 1. jula 1921.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar