MSP Nemačke: Poseta izraelskog ministra Al Aksi – provokacija

BERLIN – Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke saopštilo je danas da ta zemlja odbacuje jednostrane korake koji ugrožavaju status kvo u kompleksu džamije Al Aksa u Jerusalimu i ocenilo posetu novog izraelskog ministra nacionalne bezbednosti provokacijom.

„Očekujemo da se nova izraelska vlada posveti nastavku isprobane prakse oko svetih mesta u Jerusalimu i da zaustavi dalje namerne provokacije“, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova na konferenciji za novinare, preneo je Rojters.

Ministar izraelske vlade Itamar Ben-Gvir posetio je juče džamiju Al Aksu u Jerusalimu, koja predstavlja sveto mesto za Jevreje i muslimane, a koja je i često epicentar izraelsko-palestinskih nemira.

Ministar Ben-Gvir je u pratnji jakih policijskih snaga, prvi put, otkako je prošle nedelje preuzeo dužnost u novoj vladi premijera Netanjahua, došao na mesto poznato muslimanima kao „Plemenito utočište“, a Jevrejima kao „Hramovna gora“, u starom gradu Jerusalimu, preneo je AP.

Poseta izraelskog ministra ovom svetom mestu u Jerusalimu izazvalo je niz reakcija, a među prvima su posetu osudili palestinski premijer Mohamad Štajeh i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE).

Oglasile su i Sjedinjene Američke države i saopštile da je „bilo koja jednostrana akcija koja ugrožava status kvo svetih mesta u Jerusalimu neprihvatljiva“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar