Mugabe danas proslavio 93. rodjendan

Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe napunio je danas 93 godine i nema nameru da se povuče s vlasti, a za svoju suprugu, koja je politički sve aktivnija, rekao je da je iskusna i da je „veoma prihvaćena u narodu“.

Mugabe je u intervjuu koji je objavljen kasno sinoć svoju 51-godišnju suprugu Grejs, zbog komentara kojima je branila njegovu nameru da ostane na vlasti, opisao kao „vatromet“.

Grejs Mugabe je, odgovarajući kritičarima koji su rekli da je vreme da Mugabe sidje s vlasti, izjavila da vladajuća partija treba da njegov leš kandiduje ako umre pre predsedničkih izbora sledeće godine.

Predsednik Zimbabvea je u intervjuu prokomentarisao da je izjava njegove supruge bila prikazana na televiziji i dodao: „Vatromet, zar ne?“.

Mugabe, najstariji aktivni šef države na svetu, vladao je zemljom od zbacivanja kolonijalnih vlasti. Bio je premijer od 1980. do 1987, a od 1987. godine je predsednik države.

Uoči rodjendana je ponovio da će se kandidovati na narednim izborima planiranim za 2018. godinu i rekao da nema nameru da se povuče s vlasti jer smatra da trenutno nema nijednog „prihvatljivog“ naslednika. 

Sve veća politička aktivnost Grejs Mugabe izazvala je veliko nezadovoljstvo opozicije, kao i nekih zvaničnika vladajuće partije ZANU-PF, koji sumnjaju da se sprema za moćniju funkciju u vladi.

Mugabe je rekao da Grejs ima jak karakter i da je „veoma prihvaćena u narodu“, a da ju je žensko krilo vladajuće partije izabralo za šefa zbog njenih političkih ambicija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar