Mugabe: Neću glasati za one koji su nezakonito uzeli vlast

Bivši predsednik Zimbabvea Robert Mugabe izjavio je danas da „neće podržati one koji su nezakonito uzeli vlast“ uoči sutrašnjih predsedničkih izbora, na kojima prvi put neće biti kandidat. 

U svom prvom obraćanju javnosti od silaska sa vlasti u novembru prošle godine, on je rekao da je sa vlasti sišao pod pritiskom vojske nakon sukoba unutar vladajuće partije, prenosi Asošiejted pres.   

„Ne mogu da glasam za one zbog kojih sam propatio“, rekao je Mugabe, govoreći o aktuelnom predsedniku Emersonu Mnangagvi, svom bivšem zameniku kojeg je otpustio nekoliko nedelja pre silaska s vlasti, i vladajućoj partiji ZANU-PF.

Mugabe (94), koji je bio na vlasti 37 godina, a sada je podržao jednu novu opozicionu koaliciju, rekao je da zajedničkom kandidatu opozicije Nelsonu Čamisi „na skupovima ide dobro“.

Njegovo obraćanje novinarima je iznenadjenje, pošto se Mugabe tokom predizborne kampanje držao podalje od oči javnosti, ocenjuje Frans pres.

Zimbabve se nada da će nakon regularnih izbora dugogodišnje medjunarodne sankcije biti okončane. Predsednik Mnangagva obećao je slobodne i poštene izbore i pozvao strane posmatrače. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar