N1: Moguć nastavak pregovora o Izbornom zakonu u Briselu

SARAJEVO – U narednih desetak dana u Briselu bi mogao biti održan još jedan krug pregovora o izmenama Izbornog zakona, potvrđeno je za sarajevsku N1 iz više izvora.

U Briselu bi, navodi se, uz medijaciju najviših zvaničnika trebalo da se razgovara o izbornom modelu po principima o kojima se pregovaralo u Sarajevu, kao i paketu integriteta koji pretpostavlja tehničke izmene zakona.

Na ovome, dodaje se, snažno lobira Hrvatska, na čije je insistiranje nedavno usvojena i posebna izjava lidera EU o neohodnosti izborne reforme.

Na inicijativu Hrvatske, lideri EU nedavno su usvojili Strateški kompas u kojem se navodi i Bosna i Hercegovina, konkretnije, njena ustavna struktura.

“Stabilnost i sigurnost ne smeju podrazumevati same po sebi, pogotovo zbog pojačanog spornog uplitanja, kao i zbog mogućeg prelivanja trenutne krize na istoku Evrope“, navedeno je u izjavi koja je na insistiranje Hrvatske dopunjena:

“U tom smislu od posebnog je interesa da se podrži suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine zasnovan na načelu jednakosti i nediskriminacije svih građana i konstitutivnih naroda, kako je zacrtano u Ustavu Bosne i Hercegovine, kao i proces reformi na evropskom putu”.

U posebnoj izjavi istog dana lideri u Bosni i Hercegovini su pozvani su i na finaliziranje ustavne i izborne reforme, vitalne za stabilnost i punu funkcionalnost zemlje.

U tom kontekstu najavljen je angažman evropskih političara na najvišem nivou.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar