Na pomolu dogovor Turske sa Finskom i Švedskom?

MADRID – Turska, Švedska i Finska pripremiće zajednički memorandum za rešavanje pitanja koja su sporna za Tursku u vezi s pridruživanjem dve skandinavske zemlje NATO savezu, javljaju iz Madrida finski mediji.

Izveštaji u najvećem finskom dnevnom listu Iltalehti objavljeni su tokom sastanka šefova delegacija Turske, Švedske i Finske sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, koji se odvijao na marginama samita Alijanse u Madridu, prenosi Rojters.

List Helsingin Sanomat precizira da „Finska, Švedska i Turska pripremaju zajednički trilateralni dokument koji će biti finalizovan na samitu NATO-a u Madridu nakon sastanka predsednika Saulija Ninistea, švedske premijerke Magdalene Anderšon i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana“.

U izveštaju se kaže da će taj dokument biti „odgovor na zabrinutost Turske oko terorizma i izvoza oružja“.

Finska i Švedska su 18. maja zbog rata u Ukrajini podnele prijave generalnom sekretaru NATO za ulazak u alijansu.

Turska, koja je članica NATO, do sada je blokirala njihove prijave jer smatra da ove dve zemlje imaju previše blag stav prema organizacijama poput Radničke partije Kurdistana, koja je vodila 38-ogodišnju pobunu protiv Turske, tokom koje je desetine hiljada ljudi stradalo.

Ankara tvrdi da Švedska i Finska kriju članove Radničke partije Kurdistana, kao i osobe koje su povezane sa nauspelim pokušajem puča u Turskoj 2016. godine i traži od ove dve države da odobre zahteve za izručenje osoba, koje se traže u Turskoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar