Nacionalistički populizam i ksenofobija izazovi za Evropu

Najveći izazovi za Evropu u toku prošle godine bili su porast nacionalističkog populizma i ksenofobični govor mržnje, navodi se u danas objavljenom Izveštaju Antirasističke komisije Saveta Evrope (ECRI).

U Izveštaju se navodi da je porast nacionalističkog populizma bio je karakterističan za 2016. godinu, a strahovi i nesigurnosti su bili instrumenti nacionalističkih i ksenofobičnih pokreta.

Dodaje se da su rasističke uvrede i ksenofobični govor mržnje dostigli neviđene nivoe i ušli u politički mejnstrim.

““Porast populizma u politici u današnjoj Evropi je duboko zabrinjavajući, pogotovo kada je usmeren prema manjinama, uključujući i migrante i izbeglice. Pozivam sve odgovorne političare da urade sve što mogu kako bi zaustavili ovaj opasan trend i radili prema stvaranju inkluzivnihi društava““, rekao je generalni sekretar Saveta Evrope, Torbjorn Jagland.

Predsedavajucji ECRI Kristijan Lhlund primetio je porast govora mržnje u medijskom i političkom diskursu.

„Nije dovoljno kriminalizovati i nadzirati govor mržnje. Moramo aktivno da mu se protivimo. Unutrašnji etički kodeksi medija i parlamentarci moraju da predvide sankcije za govor mržnje. Političke, religijske, kulturne elite, umetici i slavni sportisti moraju da se uključe protiv govora mržnje“, kaže Lhlund.

Što se tiče izbegličke situacije, fokus Evrope se u 2016. promenio sa prihvatanja i zbrinjavanja do integracije i zaštite migranata, navodi izveštaj.

Usled velikog broja terorističkih napdada, zabeleženi su slučajevi islamofobije, antisemitizma homofobije i transfobije, navodi se u izveštaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ksenofobijapopulizam
Komentari (0)
Dodaj komentar