Nadja Savčenko počela štrajk gladju

Ukrajinski vojni pilot Nadja Savenčko, protiv koje je rusko tužilaštvo zatražilo 23 godina zatvora za smrt dva novinara na istoku Ukrajine, započela je danas štrajk gladju i žedju, izjavio je njen advokat u sudu u Donjecku.

„Rusko tužilaštvo je naglo zatražilo da se sudjenje odloži za 9. mart, a Nadji Savčenko nije data mogućnost da govori. U znak protesta, ona je najavila da od danas stupa u štrajk gladju i žedju“, izjavio je Frans presu jedan od njenih advokata Nikolaj Polozov.

Na sudjenju u Donjecku, ruskom gradiću blizu granice sa Ukrajinom, rusko tužilaštvo zatražilo je u sredu 23 godine zatvora za ukrajinskog vojnog pilota Nadju Savčenko koja je optužena za smrt dvojice novinara na separatističkom istoku Ukrajine.

Nadja Savčenko je optužena da je ukrajinskoj vojsci dala podatke o položaju dvojice ruskih novinara koji su ubijeni u minobacačkoj vatri na istoku Ukrajine u leto 2014. godine.

Prema navodima Moskve, Savčenko je uhapšena početkom jula 2014. na ruskoj teritoriji. Ona, medjutim, tvrdi da su je zarobili proruski pobunjenici na istoku Ukrajine i predali ruskim vlastima.

Kijev i Zapad su više puta tražili od Moskve da oslobodi Savčenkovu. Ona je, u vreme kada već bila zarobljena, izabrana u Ukrajini za poslanicu partije bivše premijerke Julije Timošenko.

Tužilac je takodje rekao da ona nema pravo da se pozove na imunitet pošto je zločin za koji se tereti počinjen pre nego što je izabrana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar