Nagli preokret, izglasane promene Ustava, MK menja ime

SKOPLJE – Makedonsko Sobranje u prvom čitanju izglasalo je večeras sa 80 glasova „za“, bez uzdržanih i „protiv“, odluku o pristupanju izmenama Ustava te zemlje, javio je plusinfo.mk.

Te promene bi trebalo da omoguće primenu Prespanskog sporazuma, koji su početkom jula potpisali predstavnici Grčke i Makedonije.

Na osnovu Prespanskog sporazuma ta bivša jugoslovenska republika bi ubuduće trebalo da se zove Republika Severna Makedonija.

Šefovi diplomatija Grčke I Makedonije potpisali su Prespanski sporazum u prisustvu premijera, nakon pregovora koji su trajali duže od godinu dana uz posredovanje UN, a njegovo prihvatanje podrazumeva rešenje višedecenijskog spora dve susedne zemlje.

Spor zbog imena Republika Makedonija razlog je zbog kojeg je Grčka gotovo 27 godina blokirala ulazak Mkedonije u NATO I EU.

Inače, Makedonija je juče u Briselu zvanično otvorila pregovore o priključenju toj severnoatlantskoj alijansi.

Nakon tri dana rasprave i dva dana pauze, u trenutku kada se činilo da vladajuća koalicija neće moći da „namakne“ dvotrećinsku većinu za izglasavanje sporazuma, u Sobranju je došlo do velikog preokreta.

Sa zakašnjenjem od deset sati, makedonski parlament usvojio je u prvom čitanju vladin predlog za izmenu ustava, a zbog tesne većine poslanici su se izjašnjavali pojedinačno.

Odluka parlamenta stupa na snagu odmah.

U nastavku procedure, predsednik parlamenta Taljat Džaferi bi trebalo da u roku od 15 dana pripremi Nacrt izmenjenog Ustava Makedonije, preneo je portalalb.

Do samo pre nekoliko sati poslanici najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE su tvrdili da će glasati tako što će poštovati volju građana izraženu na nedavno održanom, ali neuspelom, referendumu.
Prema Prespanskom sporazumu biće predložena četiri amandmana: prvi je o promeni imena Republike Makedonije u Republika Severna Makedonija, drugi o izmenama i dopunama preambule Ustava, treći će garantovati teritorijalne granice a četvrti treba da garantuje brigu za makedonske državljane u dijaspori i šire.

Skopski mediji su inače preneli da su danas iz kućnog pritvora puštena dva poslanika VMRO-DPMNE, Sašo Vasilevski i Luben Arnaudov, koji su optuženi da su učestvovali u nasilju u parlamentu 27. aprila prošle godine.

Za izmene ustavnih amandmana glasala je vladajuća većina uz osam poslanika opozicije, javila je Telma tv, a u međuvremenu generalni sekretar VMRO-DPMNE Igori Janušev optužio je vladajuću većinu da je platila poslanicima opozicije da promene mišljenje i glasaju za ustavne promene, što su iz vladajuće koalicije demantovali.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar