Najveca UKR celicana sprema evakuaciju radnika zbog granatir

KIJEV – Najveći ukrajinski proizvođač čelika, Metinvest, saopštio je danas da je ponudio evakuaciju zaposlenih iz topionice u gradu Avdijevki, na istočnoj liniji fronta, nakon što je 10 radnika poginulo u ruskom granatiranju.

Radnici Metinvesta su, kako navodi Rojters, ubijeni na autobuskoj stanici u utorak dok su čekali autobus da ih odveze kući nakon završene smenu u fabrici.

„Uprkos otežanoj logistici i neprijateljskom granatiranju, grupa Metinvest je spremna da evakuiše sve zaposlene i članove njihovih porodica koji žele da napuste ovu opasnu lokaciju“, navodi se u saopštenju kompanije.

Dodaje se takođe da je 20 ljudi ranjeno u napadu, koji žrtvama nije dao vremena da se vrate u fabrička skloništa koja su opremljena vodom za piće, lekovima i generatorima.

Metinvest je naveo da je u fabrici Avdivka minimizirao broj osoblja koje radi u njegovim pogonima za proizvodnju koksa i u hemijskom kompleksu, i da njegovi stručnjaci nastavljaju sa merama obezbeđivanju skladišta industrijskih objekata.

Ovaj konglomerat, koji je pod kontrolom najbogatijeg ukrajinskog biznismena, Rinata Ahmetova, uveo je specijalan režim za zaštitu opreme i sprečavanje nesreća u nekim od svojih proizvodnih pogona na početku ruskog napada na Ukrajinu.

Pod tim režimom je železara i čeličana Ilič, drugo po veličini metalurško preduzeće u Ukrajini, kao i železara i čeličana Azovstal, jedna od najvećih kompanija za proizvodnju valjanog čelika u zemlji koja se nalazi u lučkom gradu Mariupolju, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar