Nakon haosa zbog otkazivanja,Tilerson u NATO-u iduće nedelje

Državni sekretar SAD Reks Tilerson sastaće se iduće nedelje u Briselu sa ministrima spoljnih poslova zemalja članica NATO-a, najavili su danas zvaničnici, nakon haosa koji je Tilerson izazvao otkazivanjem učescća na sastanku šefova diplomatija Alijanse koji je prvobitno planiran za 5. i 6. april.

„Trenutno planiramo da sastanak ministara spoljnih poslova NATO-a održimo 31. marta. U toku su konsultacije među saveznicima u vezi sa zakazivanjem“, rekao je neimenovani zvaničnik u Briselu, prenosi AFP.

Sastanak šefova diplomatija Severnoatlantske alijanse prvobitno je planiran za 5. i 6. april, ali je američki državni sekretar u utorak rekao da mu neće prisustvovati, što je izazvalo haos u NATO-u zbog organizacije, a škakljivo je i s obzirom na to da će Tilerson u aprilu putovati u Rusiju, koja je u napetim odnosima s NATO-om otkako je 2014. izbio sukob u Ukrajini.

Naime, predviđeno je da kineski predsednik Sji Đinping poseti američkog predsednika Donalda Trampa u SAD početkom aprila, pa se očekuje da i Tilerson prisustvuje njihovom sastanku.

Tilerson će zato otići u Brisel idućeg petka, dan nakon što se u Ankari sastane s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom „s kojim će razgovarati o daljoj borbi protiv Islamske države u Siriji i Iraku“, rekao je portparol Stejt departmenta Mark Toner.

Zvaničnici, međutim, nagoveštavaju da bi komplikacije što se tiče sastanka NATO-a mogla da napravi agenda britanskog ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona, koji možda neće moći da dođe u Brisel 31. marta.

„Datum je skoro izvestan. Sada je glavno pitanje tajminga“, rekao je danas neimenovani diplomata u Briselu, dok drugi diplomata kaže da „saveznici nastoje da nađu rešenje“.

Članice NATO-a, njih 28, imaju rok do ponedeljka da razrade detalje sastanka, navodi francuska agencija, napominjući da pripreme u poslednjem trenutku nisu tipične za Alijansu, koja obično nedeljama unapred ima spremne planove za svoje savršeno organizovane sastanke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

NATOreks tilerson
Komentari (0)
Dodaj komentar