Napal: Sukob demonstranata i policije zbog pomoći SAD

KATMANDU – Vlada Nepala predstavila je danas spornu pomoć SAD u vrednosti od pola milijarde dolara i podnela je na odobrenje parlamentu, što je izazvalo nove sukoba između demonstranata i policije ispred zdanja zakonodavnog tela u Katmanduu.

Stotine demonstranata okupile su se ispred parlamenta, pokušavajući da probiju barikade od bodljikave žice i gađajući policiju kamenicama.

U izveštaju AP se navodi da je policija uzvratila suzavcem i vodenim topovima, koristila je bambusove palice protiv demonstrante, a u sukobu je bilo povređenih na obe strane.

Protivnivci americkoj pomoći uglavnom su pristalice dve komunističke partije koje su u sastavu koalicione vlade i tvrde da će uslovi navedeni u sporazumu o američkoj finanijskoj pomoći prevagnuti nad nepalskim zakonima i ugroziti suverenitet zemlje.

Protivnici tvrde da je pomoć deo indo-pacifičke strategije Vašingtona, koja sadrži vojne elemente koji bi mogle da rezultiraju dovođenjem američkih vojnika u Nepal.

Američki zvaničnici nedavno su razgovarali sa nepalskim liderima kako bi ih uverili da se pomoć odnosi samo na razvoj Nepala i da je novac namenjen izgradnji dalekovoda i poboljšanju puteva u toj himalajskoj državi.

Unutar parlamenta, ministar innformisanja i komunikacija u nepalskoj vladi Gjanendra Bahadur Karki predstavio je predlog američkog granta, dok je nekoliko poslanika uzvikivalo slogane protesta, izražavajući svoje nezadovoljstvo i protivljenje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar