Naslednik imperije trgovaca umetnina na sudu u Parizu zbog utaje poreza

Naslednik njujorške imperije trgovaca umetninama Gi Vildenštajn (Guy Wildenstein), izlazi danas pred sud u Parizu pod optužbom da je godinama krio porodično bogatstvo u ofšor poreskim rajevima, a francuske vlasti potražuju 553 miliona evra u neplaćenim porezima.

Vildenštajn, 70-ogdišnji Amerikanac francuskog porekla optužen je da je sakrio veći deo svog nasledjenog bogatstva u fondovima koje drži u ofšor poreskim rajevima. Ako bude osudjen po toj optužnici može da dobije do 10 godina zatvora.

Ovo je jedno od najvećih sudjenja za utaju poreza koje će ikad biti održano u Francuskoj.

Istražne sudije navode da su Vildenštajn i njegov nećak Alek Vildenštajn potcenili vrednost pordičnog bogatstva pri prijavi poreza francuskim vlastima posle smrti Gijevog oca Danijela Vildenštajna, francuskog državljanina i poznatog trgovca umetninama, kolekcionara i istoričara. Danijel Vildenštajn je umro u Parizu 2001. godine.

Medju njihovom imovinom ja poznata galerija Vildnštajn i Ko (Wildensten&Co) u Njujorku, rasni konji, privatni avion i nekretnine u Njujorku i na Devičanskim ostrvima ranč u Keniji i brojne vredne slike umetnika kašto su Mone, Renoar, Karavadjo, Pikaso, Velaskez i Rembrant.

Gi Vildenštajn je rekao da je znao da je njegov otac koristio specijalne fondove ali da nije znao detalje pošto nije ni poreski ni finansijski stručnjak. On je rekao da po tadašnjem francuskom zakonu nije bilo potrebno da se poreskim vlastima prijavi imovina koja se drži ofšor pod starateljstvom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar