NATO i EU rezervisani prema kineskom dokumentu o ratu u Ukrajini

BRISEL- Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je danas rezerve prema kineskom predlogu za prekid sukoba u Ukrajini i saopštio da Peking nema veliki kredibilitet kao posrednik.

„Kina nema veliki kredibilitet pošto nisu osudili protivpravnu invaziju na Ukrajinu“, rekao je Stoltenberg novinarima u Talinu, dodajući da je Peking potpisao sporazum sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom samo nekoliko dana pre početka rata, prenosi Rojters.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je da Kina nije ponudila mirovni plan već neke principe.

Ona je rekla da oni moraju biti „sagledani u određenom kontekstu“, a to je, kako je navela, „činjenica da se Kina već svrstala“ potpisujući sporazum o neograničenom prijateljstvu sa Rusijom, neposredno pre napada na Ukrajinu.

„Tako da ćemo naravno razmotriti principe, ali ćemo ih posmatrati u kontekstu u kome je Kina zauzela stranu“, dodala je predsednica Evropske komisije.

Kina je danas, na godišnjicu početka sukoba u Ukrajini, objavila dokument od 12 tačaka u kojem detaljno iznosi svoj stav o tom ratu i poziva na prekid neprijateljstava i mirovne pregovore.

U dokumentu se navodi sledećih 12 tačaka: poštovanje suvereniteta svih zemalja, napuštanje hladnoratovskog mentaliteta, prekid neprijateljstava, nastavak mirovnih pregovora, rešavanje humanitarne krize, zaštita civila i ratnih zarobljenika, očuvanje bezbednosti nuklearnih elektrana, smanjenje strateških rizika, olakšavanje izvoza žitarica,zaustavljanje jednostranih sankcija, održavanje industrijskih i lanaca snabdevanja stabilnim, kao i promovisanje postkonfliktne obnove.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar