NATO na samrti?

Gosti, barem oni važniji, ne tretiraju ga kao slavljenika kojem donose torte, već kao bolesnika kojeg možda prate do samrtne postelje, navodi portal Euraktiv, opisujući stanje uoči obeležavanja 70. rođendana NATO-a.

Kako piše taj portal, s jedne strane, neki lideri njegovih članica daju mu ne baš uredne dijagnoze, a, s druge, nameću mu dijetu kojom bi ga najsnažnija među njegovim članicama mogla dotući u roku od dve godine.

Najgora prognoza došla je od predsednika Francuske Emanuela Makrona, na margini proslave 30 godina od rušenja Berlinskog zida, tvrdnjom da je NATO „u stanju moždane smrti usled nedostatka strateške koordinacije izmedu evropskih saveznica, s jedne, te SAD i Turske, s druge strane“.

Zbog toga i zbog Makronovog veta za pocetak pristupanja Severne Makedonije i Albanije EU, nemačka kancelarka Angela Merkel je Makronu natrljala nos: „Razumem Vašu želju za razbijačkom politikom, ali već sam umorna od toga da ja kupim razbijene delove. Svaki put moram lepiti razbijene šoljice da bismo imali iz čega zajedno popiti čaj“, tako je “Njujork tajms” preneo njene reči, koje u Berlinu nisu demantovane.

Makron je kazao i da on ne može doći u London na proslavu i praviti se da su se SAD i Turska u Siriji zauzimale za kolektivni interes NATO-a. Poslovično uljudni turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sugerisao je Makronu da „prvo proveri svoj mozak“, podseća Euraktiv, prenosi B92.

Sklerozu je NATO-u prebacio, na početku svog mandata, i predsednik SAD Donald Tramp.

Ove godine je na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija najavio da smanjuje američke troškove za NATO dok istovremeno povećava ukupne obrambene troškove SAD.

U kampanji i privatno je više puta procenio kako bi Amerika trebalo da se povuce iz Alijanse, ali je javno podržavao NATO, zamerajući ostalim članicama da za to troše premalo.

U Briselu kažu da Vašington sada placa godišnje tek malo više nego Berlin.

Svejedno, Tramp u Londonu ponovo drugim članicama prebacuje za nedovoljan finansijski angažman

Član 5 Ugovora o Severnoatlantskom paktu, koji obavezuje članice da vojno priskoče u pomoć ugroženoj članici koja to zatraži, u proteklih 70 godina nikada nije aktiviran, samo jednom formalno: nakon napada na SAD 11. septembra 2001. godine, u znak solidarnosti s napadnutom članicom, podseća Euraktiv.

Implicitno ga je dovodio u sumnju grčko-turski trajni sukob niskog intenziteta.

Vašington sada eksplicitno kaže da ga neće primeniti na nove saveznice.

Nema šanse da se “sve te manjkavosti” nadoknade na sastanku u Londonu, zaključuje Euraktiv.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

članarinaEuraktivNATO Alijansaevropska unija
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Zoran Zemun

    verovatno jeste na samrti, ali to nista pozitivno za nas, njene antagoniste nece doneti. Voleo bih da vidim se raspadne, da njeni generali zavrse u Hagu pred sudom zbog svih kriminalnih radnji u zadnjih 70 godina, ali se to nece desiti, jer ako se rasturi nato, rastura se EU i ceo zapad ide pod led i to te zemlje nece dozvoliti ni po koju cenu.

    • MG

      Prosli put kad su bili na samrti bombardovali su nas.