Nehamer: Pomoć Srbiji da vrate ilegalne migrante

Austrijski kancelar Karl Nehamer izjavio je danas nakon razgovora sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Budimpešti da raste broj zahteva migranata za azilom u Austriji i da će Srbija dobiti pomoć da vrati ilegalne migrante u zemlje porekla.

Dodao je da Austriju to pitanje podjednako pogađa kao i ostale dve zemlje, uprkos tome što nema spoljne granice EU.

EK da pomogne u zaštiti granica Austrije i Mađarske

Nehamer je poručio danas da je došlo vreme da Evropska komisija napravi odgovarajuće korake za zajedničku odbranu granica Austrije i Mađarske, jer, kaže, treba da se spreči da veliki broj migranata prelazi granice.

Na pitanje kakvu poruku šalje Briselu pričom o partnerstvu sa Mađarskom, Nehamer je rekao da je potrebno da se uputi poruka EU da je krajnje vreme da Evropska komisija preduzme korake za zajedničku odbranu granica, kako bi se smanjio broj migranata.

Potpisati sporazume o readmisiji sa zemljama porekla migranata

Austrijski kancelar rekao je danas u Budimpešti, odgovarajući na pitanje novinara iz te zemlje o promeni viznog režima, da bi ona značila da Indijci ili Tunižani, koristeći viznu liberalizaciju, preko Srbije mogu da putuju u druge zemlje EU, alei je dodao kako treba obezbediti i postupke readmisije.

„Ja podržavam sistem readmisije koji bi trebalo da se primeni u EU i koji bi značio vraćanje migranata u zemlje porekla“, rekao je Nehamer, nakon sastanka koji ej imao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar