NEM će platiti odstetu porodicama zrtava Minhenskog masakra

BERLIN – Nemačka vlada najavila je danas da će platiti dodatnu odštetu porodicama 11 izraelskih sportista, koje je palestinska teroristička grupa „Crni septembar“ ubila tokom Letnjih olimpijskih igara u Minhenu 1972. godine.

Porodice ubijenih sportista dugo su kritikovale način na koji su nemačke vlasti odnosile prema napadu, a nemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da pregovara sa porodicama i da bi trebalo da se ponovo izvrši procena posledica ovog masakra po „preživela izdržavana lica žrtava“ u nematerijalnom i materijalnom smislu, prenosi AP.

Portparol nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova rekao je za Zidojče cajtung da to ministarstvo planira da, zajedno sa saveznom državom Bavarskom i gradom Minhenom, plati odštetu kako bi se „artikulisale ozbiljne posledice po preživele“ članove posade, dodaje Politiko.

Iznos kompenzacije koju Nemačka planira da plati nije poznat, a Zidojče cajtung piše, pozivajući se na informacije iz Izraela, da je reč o 10 miliona evra, što, kako se navodi, nije dovoljno porodicama.

Do najave plaćanja kompenzacije dolazi uoči obeležavanja 50 godina od Mihenskog masakra.

Palestinski teroristi iz organizacije „Crni septembar“ upali su 5. septembra 1972. godine u olimpijsko selo i oteli kao taoce izraelske sportiste, sa ciljem da izdejstvuju oslobađanje zatvorenika u Izraelu i dvojice levičarskih ekstremista u zapadnoj Nemačkoj.

Tokom napada i spasilačke akcije, ubijeno je 11 Izraelaca i jedan policajac iz Zapadne Nemačke.

Nemačka je, odmah nakon napada, platila porodicama žrtava iznos od oko dva miliona evra, pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova.

Članovi porodica su 2002. godine dobili još tri miliona evra, prenosi AP pozivajući se na dpa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar