Nemačka obustavila proceduru za izručenje Pućdemona

Nemački sud danas je formalno okončao proceduru izručenja nekadašnjeg predsednika Katalonije Karlesa Pućdemona, nakon što je Španija povukla evropski nalog za hapšenje, tako da je Pućdemon slobodan da napusti Nemačku.

Sud u Šlezvigu je ukinuo nalog po kom je Pućdemonu posle hapšenja u martu odredjen ekstradicioni pritvor. Bivši katalonski lider je od tada uglavnom bio na slobodi uz uslov da se redovno javlja policiji i da ne napušta Nemačku bez dozvole tužilaštva. On je rekao da želi da se vrati u Belgiju.

Nemačko tužilaštvo je ranije danas saopštilo da je primilo zvanično obaveštenje o povlačenju španskog evropskog naloga za hapšenje Pućdemona i da je od suda zatraženo da formalno okonča proceduru.

Sudija španskog Vrhovnog suda je juče ukinuo zahtev za izručenje Pućdemona i pet drugih katalonskih političara koji su bili traženi zbog optužbi za pobunu i promovisanje nezavisnosti Katalonije.

Toj odluci je prethodila odluka suda u Šlezvigu prema kojoj Pućdemon ne može biti izručen zbog optužbi za pobunu, već samo po optužbama za proneveru.

Pućdemon je u Nemačkoj uhapšen u martu, dok se iz Finske vraćao u Belgiju, gde je prošle godine došao iz Španije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar