Nemačka proterala dvojicu ruskih diplomata

BERLIN – Berlin je dvojicu službenika ruske ambasade proglasio personama non grata zbog slučaja ubistva gruzijskog državljanina Zelimkana Kangošvilija, izjavila je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

„Ovo ubistvo po državnom nalogu, kako je danas utvrdio sud, predstavlja teško kršenje nemačkog zakona i suvereniteta Nemačke. Zbog toga smo pozvali ruskog ambasadora na razgovor“, rekla je ona novinarima, prenose RIA Novosti.

Vrhovni sud u Berlinu je ranije proglasio državljanina Rusije Vadima Sokolova (Krasikova) krivim za ubistvo Kangošvilija i osudio ga na doživotni zatvor.

Kako je saopštilo nemačko tužilaštvo, zločin je počinjen po nalogu „ruske vlade”, a odbrana je insistirala da za tvrdnje tužilaštva nema dovoljno dokaza.

Ambasador Rusije u Nemačkoj Sergej Nečajev nazvao je presudu pristrasnom i političkom, što, ocenio je, dodatno otežava odnose između zemalja.

Ruski diplomata je takođe poručio da ovaj „neprijateljski čin“ neće ostati bez odgovora.

U berlinskom parku Klajner Tirgarten, nedaleko od vladine četvrti, usred bela dana s nekoliko hitaca iz poluautomatskog oružja s prigušivačem ubijen je Zelimkan Kangošvili, Gruzijac čečenskog porijekla.

Za to ubistvo optužen je Vadim Sokolov, ruski državljanin koji je u Berlin došao iz Moskve kao turista, pod lažnim imenom, a preko Pariza i Varšave.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar