Nemačka: Rizik širenje korone u koncert dvorani zanemarljiv

BERLIN 14 .januara (Tanjug) – Istraživanje u Nemačkoj o kretanju čestica u vazduhu u zatvorenom okruženju, pokazalo je da postoji zanemarljiv rizik od zaraze Kovid 19 u dobro provetrenim koncertnim prostorima kada svi nose zaštitne maske.

Drugo ovakvo istraživanje koju su sproveli u koncertnoj dvorani Koncerthaus s 1.500 sedećih mesta u Dortmundu, trajalo je tri dana u novembru prošle godine, u organizaciji Instituta Fraunhofer Henrih Herc i kompanije zadužene za merenje čestica Parte Q, a sve je podržala nemačka Federalna agencija za životnu sredinu, prenosi magazin IQ.

Njihov je zaključak da se pod određenim uslovima, a to su da prostor ima dovoljan priliv svežeg vazduha i da svi prisutni nose maske, rizik da neko zarazi zdrave gledaoce koncerta koronom „putem aerosolnog prenosa može biti gotovo isključen“, navodi se u saopštenju Konzerthausa.

Studija je nastavak istraživanja iz avgusta pod nazivom Restart-19 koje je provela Univerzitetska bolnica Hale, čiji su rezultati objavljeni u oktobru i koja je zaključila da, uz odgovarajuću ventilaciju, događaji uživo u takvim prostorijama predstavljaju „vrlo nizak do nizak “ rizik od prenosa zaraze s osobe na osobu.

Za razliku od Restart-19 studije, u kojoj su učestvovali volonteri, dortmundska studija koristila je visokotehnološku lutku, nazvanu Oleg, za simulaciju ljudskog disanja u Konzerthausu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar