Nemačka: Sve više nasilja prilikom deportacije migranata

BON – U Nemačkoj se sve češće izveštava o neuspelim deportacijama migranata koji nemaju pravo na azil, jer oni većinom ne pristaju na odlazak i bore se – ne samo pravno, već i fizički.

Ti ljudi ili na sudu dobijaju procese kojima se poništavaju odluke prema kojima moraju da se vrate u svoju ili neku treću zemlju, ili jednostavno nestanu pre nego što policija dođe po njih, prenosi Dojče vele.

Takođe, prisilni povratak često nije moguć i zbog nasilja u avionima kojima se oni prebacuju u svoje domovine.

Samo u prvoj polovini 2019. godine piloti nemačkih i stranih avio-kompanija odbili su da prevezu 335 osoba.

Navode se i koji su to aerodromi u Nemačkoj bili najviše pogođeni: Frankfurt na Majni (131 osoba), Diseldorf (111) i Minhen (39).

Političarka Levice Ula Jelpke kaže da, po podacima dobijenim od nemačke vlade, beleži se desetostruko povećana upotreba „pomoćnih sredstava fizičkog nasilja“.

„Od 2015. do 2018. sa 135 na 1.231 slučaj. Radi se o vezivanju ruku i nogu lisicama – policajci na taj način pokušavaju da neutrališu pre svega muškarce koji pružaju otpor. Upotreba lisica je povećana čak iako se broj prisilno vraćenih nije povećao: 2017. ih je bilo 23.966, a od januara 2018. do juna 2019, vraćeno je 11.496 osoba“, prenosi Dojče vele.

Portparolka nečkog MUP-a Eleonore Peterman odgovara da prisilni povratak nije dobrovoljan i „zato pogođeni izražavaju svoje neraspoloženje i daju sebi oduška, poneka koristeći i fizičko nasilje“.

Navodi se i kritika Komiteta Saveta Evrope za borbu protiv tortura i mučenja, koji je u maju od Nemačke za tražio da „prestane sa primenom neprimerenih i neproporcionalnih mera“ tokom prisilnog vraćanja migranata.

„Optužbe za ekscesivnu primenu sile ne odnose se samo na saveznu policiju koja je zadužena za migrante na aerodromima, već i na policajce koji sprovode prisilni povratak, na one koji hvataju migrante i transportuju ih do aerodroma“, kaže Bernd Mešović iz organizacije „Za azil“.

Pritom teško da se može doći do svedoka koji bi mogli da potvrde ili opovrgnu takve optužbe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar