Nemačka: Vlada odbila zahtev čelnika CDU za zakon o islamu

Nemačka vlada odbacila je zahteve čelnih političara Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel za uvođenjem zakona o islamu koji bi regulisao verski život muslimana i islamskih verskih institucija u Nemačkoj.

„U Nemačkoj vlada ustavom zagarantovana sloboda veroispovesti. Savezna vlada smatra da ova sloboda zauzima visoko mesto u društvu i zato se neće baviti zakonom o islamu“, rekao je portparol vlade Štefan Zajbert, prenosi Hina.

Dodao je da već deset godina Islamska konferencija služi za razmenu iskustava između predstavnika islamskih udruženja i nemačke politike i da se u sklopu te institucije obrađuju i „sporne teme“.

Navodi se da se nekoliko vodećih političara CDU zauzelo tokom proteklog vikenda za uvođenje zakona o islamu koji bi dodatno regulisao rad islamskih verskih zajednica u Nemačkoj.

Potpredsednica demohrišćana Julija Klekner smatra da je zakon potreban zbog bolje kontrole organizacija koje finansiraju džamije i verske zajednice.

Koalicioni partner CDU na saveznom nivou vlasti Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) odbacila je ovaj predlog, a to je učinila i opoziciona stranka Zeleni koja je upozorila da bi taj zakon mogao da „bude na štetu manjina“ u Nemačkoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

islamnemačka
Komentari (0)
Dodaj komentar