Nemačka vraća Nigeriji „Beninske bronze“

BERLIN – Nemačka će vratiti Nigeriji stotine artefakata poznatih kao „Beninske bronze“ koje je britanska kolonijalna ekspedicija uglavnom opljačkala iz zapadne Afrike i potom prodala kolekcijama širom sveta, uključujući nemačkim muzejima, saopštile su danas nemačke vlasti.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas pozdravio je dogovor postignut sa muzejima da zajedno sa Nigerijom rade na planu restitucije predmeta, nazivajući ga „prekretnicom u bavljenju našom kolonijalnom istorijom“, prenosi agencija AP.

Nemačka ministarka kulture Monika Griters je istakla da su „Beninske bronze“ ključni test za način na koji se zemlja nosi sa svojom kolonijalnom prošlošću.

„Suočavamo se sa istorijskom i moralnom odgovornošću“, rekla je ministarka.

Griters navodi i da je prvi povratak tih artefakata u Nigeriju planiran za sledeću godinu.

Britanska kolonijalna ekspedicija opljačkala je ogromne količine blaga iz kraljevske palate Kraljevine Benin 1897. godine, uključujući brojne bareljefe i skulpture.

Mnogi artefakti su završili u Britanskom muzeju, mada su stotine prodate i drugim kolekcijama.

Etnološki muzej u Berlinu poseduje jednu od najvećih svetskih kolekcija istorijskih predmeta iz Kraljevine Benin, za koju se procenjuje da uključuje oko 530 predmeta, uključujući 440 predmeta od bronze.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar