Nemački je bio najjači na svetu pet godina, a sada je na prvom mestu ova sila

Najnoviji podaci Henley Passport indeksa pokazuju da su državljani Japana vlasnici najjačeg pasoša na svetu, a Srbija je napredovala za jedno mesto u odnosu na prošlu godinu.

Indeks najjačeg pasoša određuje se prema tome u koliko zemalja građani jedne zemlje mogu slobodno, odnosno bez vize,  da putuju.

Sudeći prema  Henley Passport indeksu, u 2018. godini titulu države s najjačim pasošem odneo je Japan, čiji državljani bez vize mogu putovati u 189 zemalja.

Nemačka, koja je pet godina zaredom imala najjači pasoš, pala je na drugo mesto, koje deli sa Singapurom. Državljani ove dve zemlje bez viza mogu putovati u 188 zemalja.

Na trećem mestu su Južna Koreja, Finska, Francuska, Italija, Španija i Švedska.

Srbija je ove godine poboljšala svoju poziciju za jedno mesto i trenutno je 36. na listi, a naši građani mogu bez vize putovati u 130 zemalja.

Kada je reč o ostalim državama iz regiona, Slovenija je deveta zemlja na listi najjačih pasoša čiji državljani mogu bez vize putovati u 180 zemalja.

Građani Hrvatske, koja se nalazi na 16. mestu, mogu bez viza putovati u 169 zemalja. Makedonija je na 41. mestu, Crna Gora na 43, BiH na 47, a Albanija na 48. mestu.

Indeksom je obuhvaćeno 199 pasoša i 227 putnih destinacija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

pasošsrpski pasoš
Komentari (0)
Dodaj komentar