Nemački mediji objašnjavaju kako NATO planira da obuzdava Rusiju

Nakon prestanka važenja Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa NATO namerava da pojača vojno zastrašivanje Rusije i politički dijalog, piše „Frankfurter algemajne cajtung“.

Prema mišljenju generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, jedan od razloga zašto je Rusija prekršila uslove sporazuma jeste činjenica da je Kina napravila i rasporedila rakete srednjeg dometa. Za sada ostaje nada da će se strane vratiti poštovanju Sporazuma, dok Alijansa nije ulazila u detalje svojih daljih koraka, navodi nemački list.

U ovom trenutku Stoltenberg naglašava da NATO ne želi novu trku u naoružanju i obećava da će dati vojni, diplomatski i politički odgovor.

Eksperti za bezbednost upozoravaju na mogućnost izbijanja regionalnih ratova sa Rusijom. Prema njihovom mišljenju, raspoređivanje krstarećih raketa u evropskom delu Rusije i modernizacija i proširenje skladišta nuklearnog arsenala na Koljskom poluostrvu i u Kalinjingradu pokazuju da zvanična Moskva povećava svoje naoružanje. NATO treba da priprema sopstvene arsenale i da povećava odbrambene mogućnosti Poljske i baltičkih država.

„Iako je naredno raspoređivanje američkih raketa srednjeg dometa u Evropi za sada obustavljeno, to ni u kojem slučaju ne znači da je Alijansa bespomoćna u pogledu ruskog liderstva“, piše „Frankfurter algemajne cajtung“.

Alijansa planira i da poveća snage brzog reagovanja tri puta i da pojača vojne jedinice na istočnom obodu, navodi list.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

NATOrusija
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Balkan

    Pokusavam da razumem Gospodina Stoltenberga i njegovu pricu ali ako bih to tako prihvatio plasim se da bih u nekim ocima ispao malo glup, ne verujem da je Gospodin Stoltenberg glup covek ali opet se plasim sa ovakvom pricom da nije daleko od toga. Mislim lepo je to ja ti dodjem na kucni prag i onda kazem ti si opasnost za svetski mir, to sto sam ja malte ne u tovojoj kuci ne daje ti pravo da se bunis i brecas a eto imas i neprijatelja Kinu moras da se branis od njih a za NATO ne brini mi smo tu da te branimo. Sto rece prethodni komentator Rusija je nocna mora za Ameriku i neke trabante. Za Kinu se NATO ne brine a ja bih se brinuo jer koliko god o Rusiji znaju o Kini nemaju pojma, Turska im bezi a bogami ce i Indija svojim putem, tesko je biti NATO i sve vise uvidjati da nisi bas potreban jer mir ne donosis a gde dodjes ne ostaje nista a kada odes jos manje. Ziveli

  • Anonimni

    Nije lako jadnim NATO-vcima. Bolesni su od straha od njihove noćne more – Rusije.