Nemica Beate Klarsfeld dobila izraelsko državljanstvo

Beate Klarsfeld, Nemica poznata kao lovac na naciste, dobila je danas počasno izraelsko državljanstvo za njen doprinos jevrejskom narodu, iako nije Jevrejka, javila je agencija Frans pres.

„Čast mi je da Vam dodelim izraelsko državljanstvo“, izjavio je izraelski ministar unutrašnjih poslova Arje Deri uručivši ličnu kartu Beati Klarsfeld za koju je rekao da je „junakinja koja je posvetila ceo život jevrejskom narodu“.

„Kao Nemica, koja nije Jevrejka, meni je čast da budem Izraelka“, rekla je ona.

Ona i njen suprug Serž Klarsfeld odlikovani su prošle godine Ordenom za zasluge koji im je uručio nemački ambasador u Francuskoj, pohvalivši njihove napore kao „izvanredne“ i kao „simbol politike pomirenje Nemačke“.

Suzan Vazum Rajner – Beate, 77, strasna je aktivistkinja kao ćerka bivšeg vojnika Vermahta, a postala je poznata 1968. godine kada je javno ošamarila kancelara Kurta Georga Kicingera jer se nije odrekao svoje nacističke prošlosti.

Ona i njen Serž, 79, su „pažljivi autori efikasnih optužnih predmeta“. Državljanin Francuske, rođen u Rumuniji, on je pobegao Gestapou 1943. godine, ali je njegov otac deportovan u Aušvic-Birkenau.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar