Nensi Pelosi stgla na Tajvan uprkos pretnjama Kine o ozbiljnim posledicama

Predsednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi (Nancy) stigla je danas u Tajvan uprkos pretnji o „ozbiljnim posledicama“ koje je uputila Kina.

Ona je time postala najviši američki zvaničnik koji je posetio ovo autonomno ostrvo na koje Kina polaže pravo u poslednjih 25 godina.

Njena očekivana poseta je podstakla povećane tenzije izmedju Kine i SAD. Kina smatra Tajvan delom svoje teritorije koje može i silom da bude pripojeno ukoliko je potrebno i gleda na posete zvaničnika stranih vlada kao priznanje suvereniteta ostrva.

Kina je upozorila na „odlučne i snažne mere“ ukoliko Pelosi sprovede tu posetu.

Kineski državni mediji objavili su danas da borbeni avioni Su-35 PLAAF-a prelaze Tajvanski tesnac, ne navodeći svrhu njihova leta, javio je Frans pres.

Pelosi je po dolasku rekla u saopštenju izdatom posle sletanja da njena poseta Tajvanu pokazuje „bezuslovnu podršku“ SAD demokratiji na tom ostrvu.

„Poseta naše parlamentarne delegacije Tajvanu pokazuje bezuslovnu podršku Amerike dinamici demokratije na Tajvanu“, rekla je ona u saopštenju i dodala da ta poseta „ni u kom smislu ne osporava“ dugogodišnju ameriku politiku prema Kini.

Ona je stigla na Tajvan uprkos upozorenja Kine koja je odmah po njenom sletanju osudila „izuzetno opasan“ stav SAD, u jeku tenzija izmedju dve zemlje. Peking smatra Tajvan jednom od svojih provincija.

Snimci koje je televizija prenosila uživo pokazuju kako 82-ogodišnju Pelosi dočekuje tajvanski ministar spoljnih poslova Džozef Vu.

Ona je stigla na aerodrom Songšan u američkom vojnom avionu.

„Naša poseta je jedna od mnogih poseta (američkih) parlamentarnih delegacija Tajvanu i ona ni u kom slučaju ne osporava dugogodišnju politiku SAD prema Kini“, rekla je ona.

„SAD se i dalje protive svakom nastojanju menjanja statusa kvo na ostrvu“ dodala je Pelosi.

Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi je dao uveravanja da poseta ni u kom smislu ne pokreće pitanje kršenja suvereniteta i da nema nikakvog razloga da ona posluži kao izgovor za izazivanje krize ili sukoba.

„Obezbedićemo da njena poseta bude u punoj sigurnosti“, dodao je on za CNN.

U uvodniku objavljenom danas u Vašington postu Pelosi je dala uveravanja da njena poseta Tajvanu ima za cilj da bude uz Tajvan gde je demokratija pod pretnjom.

Dolazak Nenski Pelosi na Tajvan, oko koga se mnogo spekulisalo ali nije zvanično potvrdjeno pre nego što je stigla, izazvao je brojne kritike u svetu i u SAD, posebno kod konzervativaca. Ona je takodje dovela Belu kuću u nelagodnu sitauciju.

Peking osudio ekstremno opasan stav SAD povodom dolaska Nensi Pelosu na Tajvan

Kina je osudila danas „ekstremno opasan“ stav SAD, ubrzo po dolasku predsednice Predstavničkog doma američkog kongresa Nensi Pelosi na Tajvan, autonomnu teritoriju koju Peking smatra jednom od svojih provincija.

„SAD…pokušavaju da upotrebe Tajvan da zauzdaju Kinu“, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova dodajući da Vašington ne prestaje da „deformiše, prikriva i prazni od svakog smisla princip jedne Kine, da jača zvaničnu razmenu sa Tajvanom i ohrabruje separatističke aktivnosti Tajvana“.

„Te akcije, kao i igranje s vatrom, su ekstremno opasne“, navelo je ministarstvo.

Portparol kineskog ministarstva odbrane Vu Ćijan objavio je danas da će Kina pokrenuti „ciljane vojne akcije“ kao odgovor na dolazak Pelosi na na Tajvan, kojim se oživljavaju američko-kineske tenzije.

„Operacija vojske ima za cilj da odlučno brani nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet i čvrsto se suprotstavi spoljnom mešanju i separatističkim pokušajima za nezavisnost Tajvana“, rekao je Vu Ćijan.

Uz to, Kina je najavila da će održati „važne“ vojne vežbe, uključujući četvorodnevnu vežbu uz korišćenje bojeve municije, u šest regiona oko Tajvana, javili su kineski državni mediji.

Kineski državni mediji objavili su ranije uoči dolaska Pelosi na Tajvan da borbeni avioni Su-35 PLAAF-a prelaze Tajvanski tesnac, ne navodeći svrhu njihova leta, preneo je Frans pres.

Predsednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi (Nancy) stigla je danas na Tajvan u okviru azijske turneje, uprkos pretnji o „ozbiljnim posledicama“ koje je uputila Kina. Ona je time postala najviši američki zvaničnik koji je posetio ovo autonomno ostrvo na koje Kina polaže pravo u poslednjih 25 godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar