Nep: EU koristi dvostruke arsine i ne prikazuje objektivnost

BEČ – Lider Slobodarske partije Austrije (FPO) u Beču Dominik Nep kritikovao je delovanje austrijskog kancelara Karla Nehamera u vezi sa kandidaturom za članstvo BiH u EU i prijem Ukrajine.

„BiH bi trebalo najpre da reši svoje interne probleme, kao što važi i za Ukrajinu. Takođe i po ovom pitanju EU koristi dvostruke aršine i ne prikazuje nikakvu objektivnost“; rekao je Nep za Tanjug.

On je kritikovao što je Ukrajini dat status kandidata, ističući da ta zemlja ne ispunjava ni na koji način pristupne kriterijume, podsećajući da se nalazi u ratu, koji ugrožava državne strukture i infrastrukturu.

„Pored toga je i ekonomski nivo Ukrajine ekstremno nizak. Tako je BDP po glavi stanovnika pre rata bio 3.540 dolara, što je iza Alžira, Svazilanda, Šri Lanke ili Namibidije. O rasprostranjenoj korupciji u zemlji, nepostojeće vladavine prava i nedavnim zabranama partija da i ne govorimo“, rekao je on.

Nep je ocenio da je EU davanjem statusa kandidata preduzela nepromišljeni propagandni korak kojim ugrožava veliki projekat i sopstvenu verodostojnost u svetu, ali pre svega pred budućim potencijalnim kandidatima, koji se trude da ispune stroge kriterijume.

Pored toga, kako je naveo, EU očigledno želi da aktivno unese rat u Uniju, čemu se FPO protivi svom snagom.

Na pitanje da li je slučajnost da se o Rezoluciji o Srebrenici, koju su podnele Narodna partija (OVP), Zeleni, Socijaldemokratska stranka (SPO) i Neos, a koju je podržala i njegova stranka, raspravljalo prvi put na sednici spoljnopolitičkog odbora parlamenta na Vidovdan, rekao je da u politici gotovo nema slučajnosti.

„S tim u vezi se može poći od toga da je datum svesno izabran“, smatra Nep.

On je kritikovao bečku vladu zbog mera preduzetih u borbi protiv poskupljenja.

„Dok u celoj Austriji zbog inflacije život postaje sve skuplji, vlasti Beča svesno povćavaju takse, povećavaju kirije u opštinskim zgradama i čak ni ne prezaju od poskupljenja grejanja za 92 odsto. Vadeći poslednji cent iz džepa Bečlija prikazuju se kao spasioci“, objasnio je on.

Nep je ukazao da je paket za rasterećenje građanja „prevara“, jer će ga na kraju platiti građani, i poseća da su Bečlije dovedene u tešku situaciju stalnim povećanjem poreza, taksi i kirija.

Naglasio je da slobodarci traže od bečkih vlasti rasterećenje od 600 evra godišnje za sve stanovnike ovog grada, koje bi bilo finansirano iz dobiti gradskih energetskih koncerna „Vin Energi“ i „Viner Štatverke“.

„Analiza finansijskih eksperata je pokazala da je dobit Vin Energi porasla sa 510 miliona evra 2020. na 912 miliona evra prošle godine, a majka firma Viner Štatverke je ostvarila ove godine dobit u visini od 250 miliona evra. Samo povećanjem kirija u opštinskim zgradama je gradska kasa dobila 26 miliona evra godišnje više, dodao je on.

Nep je podvukao da mnoge Bečlije više ne mogu sebi priuštiti da plate stanarinu i da je potrebno da gradonačelnik povuče odluku o povećanju kirija.

Takođe zahteva i da se takse za kanalizaciju, vodu i otpad više ne povećavaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar