Neredi širom Španije protiv novih mera (video, foto)

U gradovima širom Španije u subotu su ponovo održani protesti zbog uvođenja novih restrikcija kako bi se zaustavio porast broja novoobolelih. Demonstranti su napali policijske službenike i izazvali nerede na ulicama, a premijer Pedro Sančez oštro je osudio nasilne proteste.

Demonstranti u Barseloni, u kojoj se nemiri dešavaju već drugu noć zaredom, bacali su kamenje i druge predmete na policijske službenike, preneo je Rojters.

U gradu Logronjo na severu Španije oko 150 učesnika protesta gađalo je pripadnike organa reda kamenjem, palilo kontejnere i pljačkalo prodavnice, saopšteno je iz policije.

Nemiri su izbili i u gradu Haro na severu zemlje, a premijer Pedro Sančez osudio je nasilne proteste.

„Samo uz odgovornost, jedinstvo i žrtvovanje ćemo moći da pobedimo pandemiju koja uništava sve zemlje. Nasilje i iracionalno ponašanje manjinskih grupa se ne može tolerisati. To nije način“, napisao je Sančez na Tviteru.

U Barseloni je u petak oko 50 demonstranata gađalo policajce kamenjem, palilo kontejnere i pljačkalo prodavnice. U nemirima je povređeno 30 ljudi, a uhapšeno 14.

Slična situacija juče je zabeležena i u Burgosu, Vitoriji, Santanderu, Valensiji i Saragosi.

Španija, jedna od zemalja najteže pogođenih pandemijom, proglasila je ove nedelje vanrednu situaciju koja će ostati na snazi do početka maja, čime su lokalne vlasti stekle pravo da uvedu policijski čas i restrikcije na putovanja.

U Španiji je od početka pandemije virusom korona zaraženo više od 1,26 miliona ljudi, od kojih je blizu 36.000 podleglo posledicama bolesti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nerediprotestispanija
Komentari (0)
Dodaj komentar