Neredi u Belorusiji: Sukobi policije i demonstranata, ima žrtava (video)

Policija u Belorusiji i danas se sukobila s demonstrantima u Minsku, a agencija za bezbednost saopštila je da je sprečila pokušaj ubistva Lukašenkove glavne protivnice Svetalne Tihanovskaje .

Sukobi demonstranata i policije su u toku u više gradova Belorusije, drugo veče zaredom, nakon što je predsednik Aleksander Lukašenko većinski pobedio na izborima.

U Minsku i Brestu se protiv okupljenih koriste gumeni meci i svetlece granate, javlja agencija TAS S.

Policija je u potisnula demonstrante iz centra Minska. Sukobi se nastavljaju. Automobilski saobraćaj je u potpunosti obustavljen.

U Brestu, gde se okupilo više hiljada ljudi, policija je poslala pojačanje, a demonstranti su ih gađali kamenicama, praznim flašama i bakljama, piše Sputnjik.

Svedoci tvrde da je privedeno više od 30 ljudi.

S druge strane, agencija za bezbednost Belorusije objavila je da je sprečila pokušaj ubistva Lukašenkove glavne protivnice Svetalne Tihanovskaje, prenosi televizija ONT.

Tihanovskaja je proteklih sedmica postala neočekivani rival Lukašenku, a izbore u nedelju, na kojima je on osvojio šesti uzastopni mandat s 80 odsto glasova, proglasila je falsifikovanim.

Ta 37-godišnja bivša učiteljica engleskog jezika, domaćica bez političkog iskustva, na izborima je, prema službenim rezultatima, osvojila 10 odsto glasova, ali je saopštila da smatra sebe pobednicom.

Nezavisna istraživanja, piše Sputnjik, pokazuju da je Tihanovskaja dobila 71 odsto glasova, dok je Lukašenko dobio samo 10.

Tihanovskaja se u vreme izbora krila, nakon što su vlasti uhapsile devet članova njene kampanje, a svoje dvoje dece je već ranije iz bezbedonosnih razloga poslala u inostranstvo, navodi Bi-Bi-Si.

Minsk: Poginuo demonstrant, eksplodirala bomba koju je nosio

Jedan demonstrant u Minsku poginuo je nakon što je eksplodirala bomba koju je nosio u ruci, prenosi agencija TAS S.

U centru Minska se čuju eksplozije, javlja dopisnik Sputnjika. Bakljom je zapaljen autobus.

Tokom sukoba sa specijalnim snagama, jedna osoba je poginula kada je pokušala da baci eksplozivnu napravu na njih, saopštila je policija. Međutim, eksploziv mu je aktivirao u rukama.

U pravcu ovog dela grada kreće se kolona vozila specijalnih snaga. Međutim, blokirali su ih automobili građana.

Policija u Minsku upotrebila je suzavac kako bi rasterala demonstrante koji su se okupili u centru grada. Više ljudi je uhapšeno, a kako javlja izveštač agencije TAS S, privedeno je više od sto ljudi.

Iako se čuju sirene hitne pomoći, zvaničnih informacija da je još neko povređen – nema.

Novinari nekih medija javljaju da su pogođeni gumenim mecima koje je policija upotrebila protiv demonstranata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

BelorusijademonstracijeMinskneredi
Komentari (0)
Dodaj komentar