Nesterenko: Hrvatska će dobiti rusku vakcinu, ako zatraži

ZAGREB – Hrvatska će dobiti rusku vakcinu, ako zatraži, izjavio je ambasador Ruske Federacije u Hrvatskoj Andrej Nesterenko.

Nesterenko je rekao da dok zemlje članice EU, među kojima i Hrvatska, muku muče oko isporuke vakcina, Rusija je spremna da isporuči 100 miliona doza u drugom tromesečju ove godine.

Ruski diplomata je za zagrebački Večernji list rekao da je šefica istraživačke grupe hrvatskog Instituta „Ruđer Bošković“, Dragomira Majhen, hrvatska predstavnica u Međunarodnom naučnom stručnom veću za vakcinu Sputnjik V, tako da već postoji platforma za savetovanje s hrvatskim stručnjacima.

“Sputnjik V ima niz prednosti koje uveliko pojednostavljuju isporuku vakcine širom sveta – temperatura skladištenja u rasponu od +2 do +8 Celzijusa omogućava čuvanje u običnom frižideru. Cena je manja od 10 USD po inekciji, što cepivo čini pristupačnim za mnoge zemlje”, rekao je Nesternko.

On kaže i da ruska vakcina može da igra važnu ulogu u borbi protiv pandemije i koristi se u misijama UN.

“Stoga je generalni sekretar UN Antonio Gutereš izrazio nadu da će Svetska zdravstvena organizacija (WHO) što pre sertifikovati vakcinu“, rekao je Nesterenko.

Rekao je i da je Rusija do sada ukupno primila zahteve za kupovinu 1,2 milijarde doza vakcine iz više od 50 zemalja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar