Netanjahu najavio hiljade novih stanova za Jevreje u istočnom Jerusalimu

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu najavio je danas izgradnju hiljada novih stambenih jedinica u istočnom Jerusalimu, manje od dve nedelje pre izraelskih parlamentarnih izbora na kojima se bori za političko preživljavanje.

Na video snimku koji je objavio njegov kabinet, Netanjahu je naveo da će se 2.200 domova izgraditi u Har Homi i podsetio da je osnovao taj kvart uprkos protivljenju širom sveta kada je izabran za premijera 1997. godine.

Netanjahu je rekao i da danas tamo živi 40.000 ljudi, a biće ih 10.000 više, ukupno 50.000 koliko stanovnika ima prosečan izraelski grad.

Izraelski lider je u jeku kampanje za izbore 2. marta, treće za manje od godinu dana, najavio izgradnju hiljada stanova i u jednom drugom delu anektiranog istočnog Jerusalima.

U Givat Hamatosu odobrio je 4.000 stambenih jedinica, 1.000 za arapske stanovnike Beit Safafe i 3.000 za jevrejske stanovnike.

Izraelska levičarska organizacija Mir sada (Šalom akšav) je ocenila da je izgradnja u Givat Hamatosu ozbiljan udarac za rešenje izraelsko palestinskog sukoba po modelu dve države, odnosno stvaranje nezavisne Palestine uz Izrael.

Danas više od 600.000 Jevreja živi u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu.

Naseljavanje tih teritorija koje je Izrael okupirao u ratu 1967. godine pojačano je otkako su na vlasti Netanjahu i njegov saveznik u Vašingtonu predsednik SAD Donald Tramp.

Tramp je 28. januara predstavio plan za Bliski istok kojim se predvidja da Jerusalim ostane nepodeljeni glavni grad države Izrael, a da palestinski glavni grad bude u predgradju istočnog Jerusalima.

Palestinci medjutim žele da čitav istočni Jerusalim bude njihov glavni grad i odbacuju u potpunosti američki plan koji je Izrael označio istorijskim.

„Mi povezujemo sve delove ujedinjenog Jerusalima. Ja ukidam sva ograničenja i mi gradimo Jerusalim“, rekao je danas Netanjahu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar