Netanjahu odlaže reformu pravosuđa kako bi izbegao građanski rat

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu najavio je večeras da odlaže spornu reformu pravosuđa posle tri meseca masovnih protesta čiji je vrhunac očekivan ove nedelje.

U saopštenju Netanjahu je naveo da je svestan rastućih tenzija u izraelskom društvu i da će ih rešiti, ali je dodao da postoji „ekstremistička manjina“ koja cepa Izrael.

Netanjahu zahteva da se zaustavi rastuće odbijanje rezervista da se javljaju na dužnost u vojsci, istakavši da on ne želi da pocepa zemlju.

Izraelski lider je rekao da je više puta pozvao na dijalog o planu reforme i naglasio da „ne sme biti građanskog rata“, upozorivši da postoji ozbiljna kriza u izraelskom društvu.

„Kada postoji opcija da se izbegne građanski rat kroz dijalog, ja kao premijer odvajam vreme za dijalog“, rekao je Netanjahu u televizijskom obraćanju naciji i dodao da „zbog nacionalne odgovornosti“ odlaže finalna čitanja spornih postavljenja sudija, ali do naredne sednice parlamenta (Kneseta).

U pomirljivom tonu izrazio je odlučnost da se usvoji reforma pravosuđa, ali je pozvao na „pokušaj da se postigne široki konsenzus“, preneo je AP.

Premijer Izraela je rekao i da „većina njegovih saveznika“ podržava taj potez i da će reforma biti usvojena u ovoj ili onoj formi, preneli su izraelski mediji.

Netanjahu je odložio reformu posle dva dana velikih protesta pokrenutih zbog njegovog plana.

Desetine hiljada ljudi demonstrirale danas su ispred parlamenta (Kneseta) i zaposleni su pokrenuli štrajk širom zemlje.

Protesti zbog reforme su dramatično eskalirali sinoć posle smene ministra odbrane Izraela Joava Galanta koji je u subotu pozvao da se pauzira mesec dana u ostvarenju plana zbog bezbednosti zemlje.

Odlaganje ostvarenja plana na mesec dana najavio je danas ministar nacionalne bezbednosti Izraela, ultranacionalista Itamar Ben-Gvir koji je rekao da će rivalske strane dobiti na vremenu da teže kompromisu.

Danas su desetine hiljada Izraealaca pristalica reformi učestvovale na demonstracijama podrške planu reforme u Jerusalimu, ističući da njihov glas nije manje važan od glasova pilota rezervista koji su najavili da se u znak protesta reformi neće javljati na dužnost.

Izraelski mediji su u međuvremenu preneli da predsednik SAD Džozef Bajden nije zabrinut da će trenutni nemiri u Izraelu prerasti u građanski rat rekao je portparol Bele kuće Džon Kirbi odgovarajući na novinrsko pitanje.

Kirbi je dodao da su protesti proteklih meseci pokazali snažne demokratske osnove Izraela.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar