Netanjahu odložio posetu UAE zbog neslaganja s Jordanom

JERUSALIM – Kabinet premijera Benjamina Netanjahua saopštio je danas da se otkazuje poseta izraelskog lidera Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) zbog neslaganja s jordanskom vladom, prenosi AP.

Agencija navodi da je kabinet izraelskog premijera saopštio u izjavi da je zbog poteškoća u koordinaciji njegovog leta u jordanskom vazdušnom prostoru poseta privremeno odložena.

U kabinetu je rečeno da je neslaganje s Jordanom nastalo zbog prethodnog otkazivanja posete jordanskog prestolonaslednika svetilištu u Jerusalomu koje poštuju i muslimani i Jevreji, a do kojeg je došlo jer nije bilo dogovora o bezbednosnim merama, prenosi AP.

Izraelski mediji su preneli da je jordanski prestolonaslednik Husein bin Abdulah II planirao da poseti sveto mesto u Jerusalimu, ali da se vratio sa graničnog prelaza zbog neslaganja sa izraelskim vlastima o broju pripadnika njegove naoružane pratnje.

Jordanska vlada nije odmah odgovorila na zahtev agencije za komentar o ovom pitanju, a ranije je javljeno da je današnja hospitalizacija supruge izraelskog premijera Sare Netanijahu zbog infekcije slepog creva dovela u pitanje njegovo istorijsko putovanje u UAE pred izbore u Izraelu.

UAE su treća arapska država nakon Egipta i Jordana koja je u avgustu uspostavila zvanične diplomatske odnose sa Izraelom, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Treba ozbiljno razmisliti o prekidu diplomatskih odnosa sa Izraelom zbog skorašnjeg priznanja Kosova. Takvi lažni prijatelji nam nisu potrebni ! Živela Palestina !!!