Netanjahu povukao zahtev za imunitet od sudskog gonjenja

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu objavio je danas da povlači svoj zahtev za parlamentarnim imunitetom od sudskog gonjenja zbog optužbi za tri slučaja korupcije, javili su izraelski mediji.

U saopštenju na zvaničnom Fejsbuk nalogu, Netanjahu koji je u Vašingtonu povodom predstavljanja mirovnog plana predsednika SAD Donalda Trampa, je naveo da je „odlučio da ne dozvoli nastavak te prljave igre“.
Bilo je najavljeno da će se izraelski parlament, Kneset, sastati danas radi diskusije o obrazovanju komiteta koji bi raspravljao o premijerovom zahtevu za imunitet, podseća AP.

Netanjahu je optužen za prevaru, zloupotrebu poverenja u tri slučaja, uključujući mito u jednom od njih.On poriče da je bilo šta loše učinio.

Netanjahuov konzervativni Likud je planirao da bojkotuje najavljenu sednicu Kneseta.
„U ovom sudbinskom času za narod Izraela, kada sam u SAD u istorijskoj misiji da se odrede stalne granice Izraela i osigura budućnost za naredne decenije, od Kneseta se očekuje da otvori još jednu predstavu u cirkusu uklanjanja imuniteta“, napisao je Netanjahu.
Netanjahu i Tramp sastaće se danas u Beloj kući radi predstavljanja dugoočekivanog bliskoistočnog mirovnog plana administracije SAD.
Netanjahuovo povlačenje zahteva za imunitet otvara put sudskom procesu protiv njega pre trećih parlamentarnih izbora za manje od godinu dana, zakazanih za 2. mart.
Očekuje se da se Kneset ipak sastane uprkos Netanjahuovom povlačenju zahteva, radi obrazovanja komiteta koji će takodje da razmatra zahtev bivšeg ministra Haima Kaca za imunitet od sudskog gonjenja u korupcionaškim slučajevima za koje je on optužen.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar