Netanjahu Putinu: Zaustavićemo napade Irana

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu na sastanku u Sočiju da je Iran u poslednjim nedeljama dramatično pojačao svoju agresiju protiv Izraela.

Netanjahu je otputovao u četvrtak u Soči na Crnom moru da diskutuje uglavnom o vojnoj koordinaciji izmedju Moskve i Jerusalima i izraelskim naporima da spreči učvršćivanje Teherana u susednoj Siriji.

„Bezbednosna koordinacija izmedju nas je uvek važna, ali je posebno važna u ovo vreme jer je prošlog meseca došlo do naglog povećanja broja iranskih pokušaja da se napadne Izrael iz Sirije i da se postave precizne rakete protiv nas“, rekao je Netanjahu na sinoćnjem sastanku, prenose izraelski mediji.

Premijer Izraela je ocenio da je to pretnja koja se ne može tolerisati iz perspektive njegove zemlje koja deluje protiv nje.

„Zato smo takodje obavezni da osiguramo našu koordinaciju koja sprečava sukobe. Mi to i radimo i nastavićeo da radimo takodje i u našem razgovoru sada“, najavio je izraelski lider, aludirajući na takozvani mehanizam izbegavanja konflikta izmedju ruske i izraelske vojske koji je uspostavljen ubrzo nakon odluke Putina o ruskom vojnom prisustvu u Siriji.

Sinoćnji sastanak koji je počeo skoro tri sata kasnije nego što je bilo planirano jer je Putin bio u Dagestanu na obeležavanju 20. godišnjice gradjanskog rata je 13. sastanak dvojice lidera od novembra 2015. godine.
Netanjahu je otputovao u Rusiju manje od nedelju dana pre parlamentarnih izbora u Izraelu 17. septembra i hvalio bilateralne odnose s Rusjom, ocenivši da nikada nisu bili bolji.

Kao razloge za to naveo je da više od milion ljudi koji govore ruski živi u Izraelu i da oni grade „ljudski most“ izmedju dve zemlje, kao i „direktne odnose“ izmedju njega i Putina.

Izraelski glasači poreklom iz bivšeg Sovjetskog Saveza su jedna od glavnih ciljnih grupa Netanjahuovog konzervativnog Likuda u izbornoj kampanji i pokušaju da se oslabi jedan od glavnih političkih rivala, lider nacionalističke partije Izrael naš dom (Israel bejtenu) Avigdor Liberman rodom iz Moldavije.

Putin je govoreći pre Netanjahua istakao posvećenost bezbednosti Izraela.

On nije pominjao bliskost odnosa sa Netanjahuom ali je, kako su intepretirali mnogi posmatrači, nagovestio koga bi voleo da vidi kao pobednika izraelskih izbora.

„Rusija brine mnogo o tome ko će biti izabran u Kneset (izraelski parlament) i ja se nadam da će ko god udje u Kneset nastaviti bilateralne veze izmedju zemalja i da će unaprediti naše odnose“, rekao je Putin.

Predsednik Rusije je najavio da će doći u posetu Jerusalimu u januaru 2020. godine da učestvuje na komemoraciji oslobodjenja nacističkog logora smrti Aušvic i da prisustvuje otkrivanju spomenika  sovjetskim vojnicima koji su se borili i poginuli tokom opsade Lenjingrada.

Netanjahu, koji je i ministar odbrane Izraela, sastao se sa ruskim kolegom Sergejom Šojguom s kojim je razgovarao o bezbednosti i održavanju slobodne akcije izraelske vojske, uključujući vazduhoplovne snage suočene s iranskim naporima da se učvrste u regionu protiv Izraela, kako je rekao.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar