Neviđena katastrofa na Antarktiku: 40.000 pingvina umrlo od gladi

Čitava kolonija od 40.000 pingvina na Antarktiku umrla je ove godine od gladi u katastrofalnom događaju koji se ponovio već drugi put u samo četiri godine.

Od čitave kolonije Adelijskih pingvina francuski naučnici su pronašli samo dva živa mladunca na početku ove godine. Ovakve katastrofe nisu zabeležene u više od proteklih 50 godina, a pronađene su hiljade mrtvih mladunaca i neizlegnutih jaja.

Kolonija je doživela sličnu sudbinu pre četiri godine, kada nijedno mladunče nije preživelo. Naime, zbog neobično velike količine leda u regionu nazvanom Adelijska zemlja, pingvini su bili prisiljeni da pređu dodatnih 100 kilometara u potrazi za hranom, što je uzrokovalo i ovogodišnju katastrofu.

Vođa francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja Jan Ropert-Cuder je izjavio: „Količina morskog leda za sada se povećava i time gura područje izvora hrane sve dalje od kolonije“.

Pozvao je na hitno proglašenje zaštićenog morskog područja i upozorio na pretnje ljudskog delovanja kao što su ribarstvo i turizam. Sledeće nedelje o katastrofi će raspravljati 24 države Evropske unije i razmotriti proglašenje zaštićene zone oko Antarktika, prenose mediji u svetu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

antarktikkatastrofapingvini
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Ja

    Stvarno mi nije jasno kako su turizam koga na Antarktiku nema I ribarstvo koje ne utiče na povečanje količine leda uticali na pomor pingvina.

  • goran manic

    O, Civilizacijo… Je l’ ti malo sveta što si otrovala? Nego i na led daleki svoj si otrov izbljuvala!