Niger: Demonstranti blokirali francuski vojni konvoj

PARIZ – Demonstranti u Nigeru blokirali su danas francuski vojni konvoj ubrzo nakon što je prešao granicu iz Burkine Faso, gde je bio zarobljen nedelju dana zbog demonstracija nezadovoljstva francuskim vojnim prisustvom, saopštila je francuska vojska.

Francuski vojnici i vojna policija Nigera ispalili su hice upozorenja da bi sprečili demonstrante da priđu vozilima u konvoju, saopštio je portparol vojske pukovnik Paskal Jani, prenosi Rojters.

U porastu je nezadovoljstvo zbog francuskog vojnog prisustva u bivšim kolonijama kao što su Niger, Burkina Faso i druge zemlje u regionu Sahel u Zapadnoj Africi gde Francuska ima raspoređene hiljade vojnika koji se bore protiv lokalnih ogranaka Al Kaide i Islamske države.

Prošlog vikenda, stotine ljudi u gradu Kaja u Burkini Faso blokirale su francuski vojni konvoj protestujući protiv toga što Francuska nije uspela da zaustavi porast nasilja islamskih ekstremista.

Konvoj je posle nedelju dana tek juče uspeo da napusti Burkinu Faso. U toj zemlji kao i drugde, demonstranti tvrde da Francuska tajno podržava ekstremiste kako bi opravdala svoje kontinuirano vojno prisustvo u bivšim kolonijama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar