Nikolić: CG još nije nezavisna od ruskog imperijalizma zbog SPC

PODGORICA – Crna Gora, iako članica NATO-a, još nije postigla funkcionalnu geopolitičku nezavisnost od ruskog imperijalizma, pre svega zahvaljujući Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), izjavio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić.

Nikolić je to kazao na forumu “Kako doći do protivteže ruskoj agresiji u Ukrajini”, koji je održan u američkom Kongresu u Vašingtonu, saopšteno je iz DPS.

Navodi se da je Nikolić rekao da je Crna Gora, prema rečima američkog državnog sekretara Džona Kerija, 2016. godine bila na liniji vatre između Zapada i Moskve, zbog želje da postane članica NATO.

On je naveo da je Crna Gora, iako izložena ogromnom ruskom pritisku, na kraju postala članica NATO-a, dodajući da Moskva nije odustala i da i danas ima jaka uporišta na Zapadnom Balkanu.

“Crna Gora, iako članica NATO-a, još uvek nije postigla funkcionalnu geopolitičku nezavisnost od ruskog imperijalizma, prevashodno zahvaljujući Srpskoj pravoslavnoj crkvi, koja predstavlja ključni punkt ruskog imperijalizma na Balkanu, o čemu govori i rezolucija Evropskog parlamenta”, rekao je Nikolić.

Prema mišljenju Nikolića, navodi se u saopštenju, Moskva i dalje koristi svoje baze u Beogradu i Banjaluci, za hibridni rat protiv Zapadnog Balkana.

Naveo je da danas slobodni i demokratski svet nema drugog izbora, osim da bude na strani hrabrog ukrajinskog naroda, koji je napadnut u autoritarnoj agresiji.

Nikolić, koji je bio jedan od govornika na skupu gde su se obratili članovi Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, kao i ministri, poslanici i politički lideri sa Zapadnog Balkana, ocenio je da borba ukrajinskih partizana za slobodu, inspiriše ceo slobodni svet.

“Na primeru Ukrajine videli smo neke autoritarne režime koji se solidarišu, ali važnije od toga, videli smo i da slobodna i demokratska društva imaju konsenzus o tome da je brutalno napadnuto pravo ukrajinskog naroda da bira svoju budućnost”, kazao je Nikolić, saopšteno je.

Iz DPS-a su naveli da je skupa, na kojem su pored Nikolića, učestvovali i poslanici DPS-a i Socijaldemokrata, Branimir Gvozdenović i Damir Šehović, poručeno da se Ukrajinci bore za svoju slobodu, ali i za celi slobodni i demokratski svet, prenela je Mina.

Dodaje se da to Ukrajince, u moralnom smislu, čini istorijski i civilizacijski superiornim u odnosu na agresora, objavila je Mina, prenosi portal RTCG.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar