Nimic: Nestrplivo očekujem da Grčka ratifikuje Sporazum

NJUJORK – Metju Nimic, specijalni posrednik Ujedinjenih nacija u sporu Atine i Skoplja, pozvao je Grčku da ratifikuje Sporazum iz Prespe, nakon što je makedonska strana ispunila svoje obaveze, prenosi portal Plusinfo.mk.

Nimic je u saopštenju koji je objavila pres služba UN naveo da su vlasti u Skoplju 16. januara formalno obavestili vladu u Atini i njega kao specijalnog posrednika da je završen postupak za promenu Ustava u skladu sa Prespanskim sporazumom, čime su ispunili svoj deo obaveza.

„Nakon obaveštenja Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije da je završen postupak za usvajanje ustavnih amandmana i unutrašnjih pravnih procedura za stupanje na snagu Sporazuma iz Prespe, u skladu sa odredbama sporazuma, ratifikacija treba da bude nastavljena u Republici Grčkoj. Sa nestrpljenjem očekujem okončanje ovog procesa kako je navedeno u Sporazumu“, ističe Nimic.

U saopštenju se dodaje da su UN i Nimic i dalje posvećeni procesu saradnje između dve strane, u smeru konačnog prevazilaženja razlika između njih.

U grčkom parlamentu danas je započela procedura ratifikacije Sporazuma iz Prespe. Predsednik grčkog parlamenta Nikos Vucis izjavio je da se očekuje da ceo postupak bude okončan do kraja ove nedelje činom glasanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar