Njujork post:Šta treba da znate o Elektorskim koledžima

VAŠINGTON – Elektorski koledž glasaće danas o ishodu američkih predsedničkih izbora i očekuje se da 538 elektora potvrdi rezultat prema kojem je izbore dobio demokrata Džo Bajden.

Iako su američki izbori održani 3. novembra, danas se sastaje Elektorski koledž, što je jedan od poslednjih koraka za zvanično imenovanje predsednika pre inauguracije 20. januara, piše Njujork post.

Glasači u Izbornom kolegijumu Ustavom su ovlašćeni da izaberu sledećeg vrhovnog komandanta, a potrebno je 270 glasova za pobedu.

Glasanje će početi u 10 sati po lokalnom vremenu, a pratiće ga brojne medijske kuće.

U mnogim državama uživo će se prenositi glasanje, poput Viskonsina, Mičigena, Pensilvanije i Džordžije, gde se rezultati osporavaju na sudovima.

Po zakonu, elektori se sastaju prvog ponedeljka posle druge srede u decembru, čime se pruža dovoljno vremena da se reše svi sporovi u vezi s izborima održanim 3. novembra, a svaki od 538 elektora glasa za predsednika i za potpredsednika.

Kako se navodi, ovi glasovi se broje, overavaju i kombinuju sa ukupnim brojem glasova guvernera, a zatim svih 50 država treba da potvrdi svoje glasove, nakon čega se kopije šalju americkom Senatu, državnom sekretaru i Nacionalnoj upravi za arhiviranje i evidenciju.

Zakoni u 32 države i okrugu Kolumbija zahtevaju da birači glasaju za kandidata koji je pobedio na narodnom glasanju u svojoj državi, međutim 17 država dozvoljava biračima da glasaju za njihov izbor.

Kako se navodi, američki Vrhovni sud presudio je u julu da država može da kazni „nelojalne birače“ koji ne daju glas za kandidata za kojeg su bili obavezani da će ga podržati.

Glasanje Elektorskih koledža obično ne privuče toliko pažnje kao ove godine, pogotovo zato što Tramp još nije priznao Bajdenovu pobedu i pokušava da je ospori preko advokata.

Ustav SAD omogućava svakoj državi određeni broj birača jednak njihovim mestima u Kongresu, a osim Mejna i Nebraske, države daju sve svoje glasove pobedniku narodnog glasanja u svojoj državi

U poslednjih 20 godina, pobednik narodnog glasanja je izguubio od pobednika glasanja Elektorskih koledža i to Tramp od Hilari Klinton pre četiri godine i Džordž Buš mlađi od Al Gora 2000. godine.

Današnje prebrojavanje obavlja se u Predstavničkom domu i Senatu i trebalo bi do 6. januara da se bude završeno, a ukoliko se neko pobuni i Dom i Senat se sastaju odvojeno radi rasprave.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar