Njujork spreman da reši gorući problem korisnika metroa

NJUJORK – Njujorški metro MTA, jedan od najstarijih u svetu sistema javnog prevoza, uskoro bi trebalo da reši gorući problem, a to je urin, tako što će nabaviti posebnu tehnologiju koja će alarmirati čistače čim liftovi i ‘vagoni’ postanu natopljeni tom tečnošću.
„Tehnologija za detekciju urina upozoravaće naše čistače o potencijalnom nedostatku čistoće u liftovima“, rekao je novinarima predsednik njujorškog MTA Rič Dejvi povodom sve učestalijih pitanja zbog pritužbi na neprijatan smradu koji često dočekuje Njujorčane kada uđu u liftove u metro stanicama, prenosi Njujork post.

Sistem, čija je prva linija otvorena 1904. godine danas zvanično ima 468 stanica sa ukupnom dužinom od 1.056 kilometara, od kojih 353 ih imaju liftove.

Njujork nije prva metropola koja pokušava da se izbori sa lokvama urina u metrou pre nego što nekome pokvare dan, rekao je Dejvi.

Metropolitan Transportation Authoriti (MTA) najveća je transportna mreža u Severnoj Americi, koju koristi 15,3 miliona ljudi na putu od 5.000 kvadratnih milja oko Njujorka, Long Ajlenda, jugoistočne države Njujork i Konektikata. Zapošljava više od 70.000 radnika.

MTA mreža se sastoji od najvećeg broja autobusa u zemlji i više vagona metroa i prigradskih železnica od svih ostalih tranzitnih sistema u SAD zajedno.

Sistem je radio 24/7 (izuzev hitnih slučajeva i katastrofa) tokom većeg dela istorije.

Tokom pandemije na kratko je bio zatvoren tokom noći radi dezinfekcije vozova i stanica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar