NN: BiH bez napretka u ispunjavanju obaveza

SARAJEVO – Evropska komisija danas će predstaviti paket proširenja, u sklopu kojeg će biti predstavljeni i izveštaji o ostvarenom napretku na putu ka EU zemalja koje su u procesu proširenja.

Što se tiče BiH, pišu banjalučke Nezavisne novine, i bez dublje analize lako je zaključiti da u proteklih godinu dana nije ostvaren nikakav napredak na ispunjavanju obaveza iz 14 ključnih preporuka koje je Evropska komisija dala BiH kako bi mogla započeti proces pregovaranja s EU.

Podseća se da se preporuke odnose na osnovne reforme koje je potrebno ispuniti kako bi se BiH uskladila s osnovnim tekovinama EU. One se odnose na jačanje vladavine prava, opštih sloboda, stvaranje uslova za bolje izbore, sprovođenje reformi u oblasti javne uprave i administracije, kao i borbu protiv korupcije.

U prošlogodišnjem izveštaju, koji je do sada najoštrije intoniran u odnosu na sve dosadašnje, otvoreno je naglašeno da su se lideri u BiH najviše bavili politizacijom, što je rezultiralo zaostatkom u odnosu na usvajanje neophodnih zakona iz oblasti vladavine prava i kašnjenjem od 14 meseci u formiranju novih vlasti na nivou BiH.

U oblasti vladavine prava, slobode medija i borbe protiv korupcije, istaknuto je da u BiH nije ostvaren nikakav napredak, a da u većini drugih oblasti ona zaostaje za zemljama u regionu.

Što se tiče pravosuđa, naglašeno je da je zabeležena politička opstrukcija, a slabo pravosuđe je dodatno smanjilo poverenje građana u poštovanje ljudskih i osnovnih prava i kad je u pitanju borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

„U BiH nije ostvaren napredak. Nedostatak harmonizacije zakona u cijeloj zemlji, kao i slaba institucionalna saradnja i koordinacija onemogućili su borbu protiv korupcije“, naglašeno je u delu izveštaja koji se bavi pravosuđem.

Packe prema BiH, piše list, upućene su i kad se radi o zelenoj tranziciji, kao i o uvođenju digitalnih tehnologija.

U ovim oblastima, kako se može pročitati iz izveštaja, BiH je na samom začelju u regionu. Evropska komisija direktno je naznačila da bez ispunjavanja 14 ključnih prioriteta BiH neće moći da započne proces pregovora o članstvu.

Osman Topčagić, bivši ambasador BiH u EU, rekao je za Nezavisne da se ovi izveštaji više i ne zovu izveštaji o napretku, te da je i EU shvatila da nema smisla koristiti takav termin kad je BiH u pitanju.

„Pre bi se ovo moglo nazvati izveštajem o nazadovanju, jer mi ne napredujemo, mi nazadujemo. Ovo je trenutak da se ozbiljno zamislimo o tome gde se nalazimo i šta radimo. Ja ne vidim da se iko bavi ispunjavanjem obaveza iz Mišljenja i ključnih prioriteta“, rekao je i dodao:

„Ako su sad političke blokade, zašto se time ne bave službe, pa da onda, kada se stvore uslovi, to bude spremno. Ali ništa se ne događa i to je zabrinjavajuće“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar